Absolt un antic pres a qui la fiscalia acusava de voler traficar amb droga al centre penitenciari

El Tribunal de Corts considera que les cartes enviades a un altre reclús on es parlava de “500 pastilles” o “d’ofertes del Mercadona” no són prou elements per considerar que hi ha hagut un delicte

Accés principal al centre penitenciari.
Accés principal al centre penitenciari. Toni Solanelles

El Tribunal de Corts ha absolt un antic pres de la Comella a qui la fiscalia acusava d’un delicte de tràfic de drogues en grau de temptativa. El ministeri públic entenia que l’home tenia la intenció de tornar a traficar amb substàncies estupefaents i, fins i tot, d’introduir-les al centre penitenciari on hi era justament, per fets similars. La principal prova de càrrec era una carta dirigida a un altre reclús, interceptada pels carcellers. Ara, però, els magistrats entenen, a diferència de l’acusació, que no hi ha prou elements per a una condemna.

Tot es remunta a l’octubre del 2018. El processat es trobava a la Comella condemnat, justament, per tràfic de drogues en el marc d’una operació important que va servir per desmantellar un punt de distribució. A la presó va fer amistat amb altres presos, també interns per fets similars. I en una trobada a la sala de formació va escriure una carta i li va voler passar a un altre dels reclusos.

El fiscal argumentava que hi havia prou elements per considerar que el processat volia tornar a traficar i fer-ho a la mateixa presó però els magistrats han desestimat la petició de condemna

En la missiva, interceptada pels agents penitenciaris, hi apareixen expressions com ara “500 pastilles” o “col·legues de confiança”. En una carta posterior també hi havia frases sospitoses com ara, parlant d’un altre escrit que no s’hauria detectat, “sort que no l’han trobat perquè semblava les ofertes del Mercadona; només faltava el 3x1”. Per a la fiscalia, no hi havia cap dubte. L’acusat estava fent moviments per tornar a traficar amb drogues. Fins i tot, es tenia la sensació que aquesta activitat il·lícita es volia fer a la mateixa presó. És a dir, introduint substàncies estupefaents al centre.

Per això, es va iniciar un procediment per acusar l’home d’un nou delicte. En aquest cas, de tràfic de drogues en cas de temptativa. Durant el judici, celebrat ara fa dos mesos, el processat, que ja es trobava en règim de semillibertat, va justificar-ho tot al·legant que es tractava “d’una broma” o “una fantasia”. També va voler deixar clar que “és impossible entrar 500 pastilles a la presó”, recordant que “cada cop que entro m’hagi de despullar i, fins i tot, em miren amb una llanterna”.

La fiscalia, en canvi, entenia que hi havia un clar intent de tornar a delinquir. De fet, demanava una pena de fins a tres anys de presó. “El que volia era muntar l’estructura per introduir droga al centre penitenciari”, es va afirmar des del ministeri públic, tot posant en relleu que totes dues cartes tenien com a destinatari un altre pres també condemnat per tràfic.

Els arguments, però no han estat acceptats pel Tribunal de Corts, que s’ha inclinat per l’absolució, tal com havia demanat l’advocat defensor. En aquest sentit, el lletrat va doler destacar que no es complien els requisits mínims per poder parlar d’un delicte, més enllà que les cartes fossin o no una broma. Cal, va remarcar, que l’acció delictiva sigui realista i “introduir, emmagatzemar i distribuir pastilles al centre penitenciari no ho és”. També, va posar en relleu, no s’havia fet cap acte preparatiu previ.

El centre penitenciari de la Comella vist des de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Jutgen un pres per una carta a un altre reclús en què insinuava voler tornar a traficar amb droga

Comentaris (1)

Trending