Jutgen un pres per una carta a un altre reclús en què insinuava voler tornar a traficar amb droga

L’home, ara en semillibertat, assegura que l’escrit que va intentar passar a un intern en un altre mòdul i en la qual parlava de “500 pastilles” era una broma o una fantasia

El centre penitenciari de la Comella vist des de la Seu de la Justícia.
El centre penitenciari de la Comella vist des de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Una broma o un intent real de tornar a delinquir? Més concretament, de reprendre el tràfic de drogues un cop estiguessin en llibertat o, fins i tot, a l’interior del centre penitenciari. Això és el que haurà de discernir el Tribunal de Corts, que està jutjant un home, vell conegut de la justícia andorrana, a qui s’acusa de temptativa de tràfic de drogues arran d’unes cartes que hauria escrit a la presó i dirigides cap a altres reclusos on, a l’entendre de la fiscalia, es parlava d’intentar aconseguir substàncies estupefaents.

Els fets es remunten a octubre del 2018. El processat es trobava ingressat al centre penitenciari de la Comella. En el seu cas, al mòdul de penats. Havia compartit estança amb altres presos, vinculats també a delictes de tràfic de drogues, tot i que llavors ja es trobaven a altres espais. Un dia, aprofitant que hi va coincidir a la sala de formació, va escriure una carta i la va passar a un altre dels reclusos.

En els escrits es parlava de “500 pastilles”, de “col·legues de confiança” i “d’ofertes de Merdadona” que, per a la fiscalia, proven la intenció inequívoca d’introduir droga al centre penitenciari

L’escrit va ser interceptat pels funcionaris del centre. En ell es parlava de “500 pastilles” o de “dos col·legues de confiança”. També s’indicava que “el diner no dura per sempre”. En una carta posterior, també detectada pels agents penitenciaris, es referia a una altra missiva suposadament no controlada tot indicant que “sort que no l’han trobat perquè semblava les ofertes del Mercadona; només faltava el 3x1”.

El cas ha arribat aquest dimarts al Tribunal de Corts. L’acusat, ara en règim de semillibertat, ha assegurat que en tot moment es tractava “d’una broma” o una “fantasia” pensant en el desig que tenia de sortir del centre. A la vegada, ha remarcat que “és impossible entrar i guardar 500 pastilles a la presó”, tot posant-se com a exemple: “cada cop que entro m’haig de despullar i, fins i tot, em miren amb una llanterna”. El processat afronta una petició de pena per part de la fiscalia de tres anys de reclusió per un delicte de tràfic de droga en grau de temptativa.

El processat afronta una petició de pena per part de la fiscalia de tres anys de reclusió per un delicte de tràfic de droga en grau de temptativa. Des del ministeri públic s’ha argumentat que les expressions posades per escrit “excedeixen una simple broma” i s’ha afirmat que “el que intentava era muntar l’estructura per introduir droga al centre penitenciari”, tot posant en relleu que “la literalitat és molt clara”. A banda, ha remarcat que les missives “anaven adreçades a algú que ja té antecedents per tràfic”.

La defensa del processat, en canvi, ha demanat l’absolució. I és que ha remarcat que en cap cas es compleixen els tres requisits claus perquè es pugui parlar d’una temptativa de delicte. Així, deixa clar que les cartes “semblen clarament una broma” tot indicant que hi havia nombrosos “ja, ja” en els textos o que els presos feien conya habitualment parlant de “farmàcia” en referència a la gran quantitat de medicaments que se’ls feia prendre.

L’advocat, a més, ha recordat que cal que l’acció delictiva sigui realista. I, ha manifestat, “introduir, emmagatzemar i distribuir pastilles al centre penitenciari no ho és”. Per últim, també ha advertit que no es pot parlar d’actes preparatius previs. “Dir en una carta que es vol droga com a molt és voluntat. Aquí no s’ha comprat res”, ha indicat.

Comentaris (1)

Trending