Nadal i Coopalsa rebutgen la compensació de la rebaixa tarifària proposada pel Govern

Després de dos mesos de debat per tal d’arribar a un acord, les empreses concessionàries han considerat insuficient i “allunyada de l’impacte real” la quantitat que s’oferia des de l’Executiu

Un bus de línia regular estacionat davant de l'Estació Nacional d'Autobusos.
Un bus de línia regular estacionat davant de l'Estació Nacional d'Autobusos. Toni Solanelles

Les dues empreses concessionàries del transport públic, Autocars Nadal i Coopalsa, han traslladat que no acceptaran la compensació que s’ha ofert des del Govern per la rebaixa tarifària que es va aplicar l’1 de setembre. Fa dos mesos que es va crear la comissió d’experts per arribar a un consens. S’han portat a terme debats, però han sigut insuficients. Les companyies concessionàries no consideren suficient la quantia i la veuen molt allunyada de l’impacte real que tenen els abonaments a 30 euros.

Mitjançant un comunicat, les dues companyies han traslladat que, malgrat la necessitat de resoldre la qüestió a causa del fort impacte que està tenint en els seus ingressos, no poden acceptar la proposta que s’ha fet des del Govern. Almenys, no en els termes plantejats, ja que “està tan allunyada de l’impacte real que acceptar-la afectaria a la viabilitat futura de totes dues empreses”.

Per tal de trobar una solució, s’han portat a terme debats “al més alt nivell”, i es va crear una comissió d’experts fa dos mesos. L’objectiu era arribar a un criteri tècnic perquè les companyies poguessin fer front a la reducció dels abonaments del bus. Així i tot, no s’ha pogut resoldre, “ja que mai s’ha tractat d’una comissió on debatessin els experts, sinó d’una declaració inamovible d’intencions per part dels tècnics del departament de Transports del Govern”.

Jordi Gallardo durant les declaracions posteriors a la firma del conveni amb els comuns d'Andorra la Vella i Ordino.

Relacionat

Transports admet que malgrat acostar posicions hi ha molta discrepància amb les companyies de busos

Nadal i Coopalsa han lamentat el temps perdut i que “s’hagi deixat perdre aquesta oportunitat” de trobar un consens que “satisfés a totes les parts implicades”. A més, després de més de sis mesos de la reducció d’abonaments, asseguren que això ha complicat encara més la seva situació financera. Les concessionàries han insistit en què el Govern “pot adoptar les decisions que cregui convenients en matèria de tarifes, de zones i d’abonaments”, però que, si això té un impacte negatiu, s’ha de compensar “fins a assolir aquell import que hauria estat el normal si no s’haguessin alterat les condicions”.

Un bus de línia interna aquest matí de divendres.

Relacionat

Els paràmetres per calcular la compensació manté distanciats Govern i les companyies de bus

En aquest sentit, i sent el motiu principal de la negativa de les companyies, expliquen que les propostes han estat molt lluny del resultat que haguessin tingut en cas que no s’hagués donat aquest canvi. Així, Nadal i Coopalsa “instem al Govern a permetre que siguin els tècnics experts qui consensuïn el càlcul de la compensació, i a reajustar la seva proposta econòmica en base al consens tècnic”. A més, han volgut destacar la continuació del seu compromís amb els usuaris del transport públic.

Comentaris

Trending