Els paràmetres per calcular la compensació manté distanciats Govern i les companyies de bus

Ni Coopalsa ni Autocars Nadal no han respost encara a la darrera proposta plantejada pel departament de Transports, perquè no acaben de veure clars els càlculs i, menys encara, el que l’administració els hauria d’abonar per la rebaixa de l’abonament mensual

Un bus de línia interna aquest matí de divendres.
Un bus de línia interna aquest matí de divendres. Toni Solanelles

Hi ha un acostament metodològic, però els paràmetres de càlcul “s’han d’acabar d’afinar”. Justament, doncs, aquests paràmetres mantenen distanciades les companyies de bus que tenen adjudicades les línies de transport regular a l’interior del Principat i el Govern. Ara per ara, ni Coopalsa ni Autocars Nadal no han respost a la darrera proposta formulada pel departament de Transports. Que és la última i, de les paraules del ministre Jordi Gallardo, es desprèn que la definitiva.

Les dues empreses concessionàries estan estudiant la proposta realitzada, que fons de les dues companyies admeten que s’ha acostat quant a metodologia al que reclamaven les adjudicatàries del servei malgrat que hi ha diferències que, com a mínim, requereixen noves precisions. Les distàncies, per ara, no semblen del tot insalvables. Però almenys en un cas, el d’Autocars Nadal, es voldria que se solucionessin amb una nova reunió tècnica.

Coopalsa podria trametre dimarts mateix una resposta a Govern. Nadal, que està acabant de definir el seu posicionament en relació amb l’oferiment últim del departament de Transports, molt probablement sol·licitarà una nova reunió tècnica

La complexitat de les propostes inicials en el marc de la taula tècnica creada fa un parell de mesos ha començat a desaparèixer perquè la metodologia per avaluar quina ha de ser la compensació que han de rebre les concessionàries pel fet que l’administració decidís de forma unilateral rebaixar el preu de l’abonament mensual s’aproxima més al que les empreses consideraven que havia de ser.

Amb tot, però, els paràmetres de càlcul ni estan clars ni tampoc acaben de ser els que les companyies consideren que haurien de ser. I això fa, traslladat a la pràctica, que les xifres que l’administració hauria d’aportar a Coopalsa i a Nadal com a compensació per la pèrdua d’ingressos degut a la imposició de l’abonament mensual amb el tot a 30 euros siguin inferior al que des de les companyies es considera que hauria de ser.

És previsible que durant la propera setmana hi hagi avenços. Coopalsa podria trametre dimarts mateix una resposta a Govern. I després la pilota estarà a la teulada de l’administració. Nadal, que està acabant de definir el seu posicionament en relació amb l’oferiment últim del departament de Transports, molt probablement sol·licitarà una nova reunió tècnica per mirar que s’acabin de definir aquells dubtes que hi ha sobre els paràmetres de càlcul.

Jordi Gallardo durant les declaracions posteriors a la firma del conveni amb els comuns d'Andorra la Vella i Ordino.

Relacionat

Transports admet que malgrat acostar posicions hi ha molta discrepància amb les companyies de busos

Les dues companyies coincideixen en què es mantenen les diferències, que la metodologia s’ha acostat molt amb la darrera proposta i que cal afinar els càlculs. La solució, però, es presenta urgent perquè el crèdit fiscal que suporten les companyies, per dir-ho així, i especialment Coopalsa, comença a ser important.

Comentaris

Trending