Experts ‘externs’ busquen una “solució tècnica” per compensar la reducció de les tarifes de bus

La primera reunió de la comissió trilateral entre Govern, Coopalsa i Nadal-Julià serveix per posar les cartes damunt la taula i donar-se una setmana de temps per tenir una primera posta que ha d’acabar sent de consens

Busos de línia a l'avinguda Tarragona, a prop de l'Estació Nacional.
Busos de línia a l'avinguda Tarragona, a prop de l'Estació Nacional. Toni Solanelles

Una “solució tècnica” i de consens. Això és el que busca la comissió trilateral amb representants nomenats pel Govern, Coopalsa i Nadal-Julià. Entre sis persones externes en certa manera a cadascun dels tres implicats s’ha de trobar la fórmula per compensar les companyies de transport de viatgers en relació amb la reducció de les tarifes acordada per l’administració de forma unilateral i que està en vigor des de l’1 de setembre. A les empreses, la solució els urgeix.

I és que porten quatre mesos llargs, especialment Coopalsa, suportant pèrdues que no preveien en el seu pla de negoci quan els van ser adjudicades les línies de transport de bus nacional que cobreixen. Un expert en transport i un jurista per cadascuna de les tres parts que s’asseuen a la taula han de trobar la solució. De moment, tot són bones intencions. Però ha sobtat una mica el fet que fins ara el Govern s’ha negat a abonar ni un euro al·legant que les propostes de les empreses no eren correctes, però ni tan sols avui ha posat cap fórmula pròpia sobre la taula, segons les fonts consultades.

Busos aparcats a l'Estació Nacional.

Relacionat

Una comissió trilateral decidirà com compensar les companyies de busos per la davallada tarifària

I això que avui s’ha constituït aquesta comissió tècnica, de fet, ha dut a terme la primera reunió. I suposadament totes les parts han posat sobre la taula les seves cartes. La idea és trobar una fórmula de càlcul de consens i que no tingui cap interpretació subjectiva plausible. Ha de ser un càlcul matemàtic, tècnic. Aquesta propera setmana hauria de ser decisiva per desencallar la situació. Es preveu que durant la setmana que ve hi hagi una nova trobada de la comissió en què s’hauria gairebé de beneir la solució. Amb tot, però, no hi ha cap data adjudicada. Les empreses estan a l’expectativa.

Però percebre la compensació que els pertoca -i d’això sembla que no hi ha dubte que pertoca- comença a urgir. La davallada de tarifes ha estat molt notable i ni de bon tros ha anat acompanyada d’un increment d’usuaris tan bestial com per compensar, ni de lluny, la balança.

Comentaris (1)

Trending