Territori accelera per fer les obres que evitin els talls a la CG-6 a Bixessarri

El Govern licita les obres per refer els danys provocats per les dues riuades dels darrers dies a la via i millorar-ne el drenatge i es vol que els treballs estiguin en marxa a finals d’agost

Rocs i pedres a la carretera.
Rocs i pedres a la carretera.

El ministeri de Territori ha decidit posar fil a l’agulla per evitar que situacions com la viscuda aquest dimarts, per segon cop en pocs dies, a la carretera general 6 al seu pas per Bixessarri es repeteixin en el futur. El Govern licitarà de forma urgent -aquest mateix dijous es publicarà l’edicte al BOPA- les obres tant per refer la part danyada de la via com per millorar el drenatge i la capacitat hidràulica. Es vol que els treballs es puguin iniciar a finals d’agost.

I és que si ja fa dies, des de la primera esllavissada, que es tenia clar que calia una actuació ràpida, els fets dels dimarts no han fet sinó confirmar aquest extrem. Per això, el concurs s’ha aprovat aquest mateix dimecres al consell de ministres. El titular de Territori, Víctor Filloy, ha volgut remarcar que ha estat possible gràcies al fet de tenir ja -se’ls va fer arribar dilluns- el projecte encarregar per saber quines obres són necessàries.

En concret, els treballs consistiran en tres parts. La principal, el canvi de la canalització que travessa la CG-6. Actualment, ha explicat Filloy, és un tub d’uns vuitanta centímetres de diàmetre, clarament petit per la quantitat de pluja que ha rebut la zona en els dos episodis de temporal. Per tant, es construirà “una galeria transitable, de dos per dos metres”. Prou ample per assumir “un volum d’aigua i material molt superior a l’actual”.

La general 6 ha quedat impracticable.

Relacionat

Govern habilitarà un pas provisional al tram de carretera afectat per una esllavissada a Bixessarri

A banda, també tocarà refer la part de la carretera que va patir seriosos desperfectes ara fa una setmana. Un tram va quedar descalçat i ara s’haurà de reparar. A aquests treballs, ja contemplats al projecte entregat dilluns, s’hi afegirà un tercer punt, conseqüència de la riuada de dimarts: arreglar la secundària que puja capa a Aixàs, que va quedar, també, malmesa pel temporal.

Filloy ha defensat que el ministeri va començar a treballar en aquest projecte des de l’endemà de la primera riuada. “Es va licitar de forma urgent, però els enginyers necessitaven dues o tres setmanes per enllestir-lo”, ha apuntat. En aquest termini, s’ha produït un nou incident, però el ministre ha deixat clar que “ho hem fet amb els terminis més ràpids que permet la normativa”.

De fet, l’edicte pel concurs es publicarà aquest mateix dijous al BOPA. I només donarà deu dies a les empreses interessades per preparar les seves ofertes. Així, es vol poder encarregar les obres durant la primera quinzena d’agost i que aquestes puguin iniciar-se ja abans de final del mes.

El ministre ha volgut remarcar que tots dos episodis no són habituals. “Els veïns ens comentaven que hi havia hagut algun incident puntual fa temps”, ha comentat. També ha volgut destacar que “han estat xàfecs molt potents en un període molt curt de temps” i, per tant, “no hi havia capacitat hidràulica per absorbir tot”. El que es té clar és que “no podem continuar amb aquesta situació i cal fer aquesta intervenció”.

La carretera al seu pas per Bixessarri que va quedar impracticable.

Relacionat

Obert un pas alternatiu pels veïns de Bixessarri a la CG-6, de nou afectada per una esllavissada

Pel que fa als danys provocats dimarts, la carretera general 6 manté actualment un pas per a veïns. Des del COEX es treballa per permetre recuperar la normalitat i s’espera que la via es pugui obrir totalment entre dijous i divendres.

Cal recordar que l’episodi de pluja també va provocar altres problemes a diferents punts del país. L’acumulació d’aigua a la carretera de Fontaneda també va ser important, fet que va obligar a intervenir els bombers. Una bona mostra de la virulència del temporal es veu en el torrent de la Muxella.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending