Procés d’expropiació per l’eixample d’un tram de la CG-2 a Canillo

El Govern inicia el procediment per poder fer obres de millora entre la Trava i la rotonda de l’Aldosa i després de no poder assolir una entesa amb un dels propietaris afectats

La CG-2, al seu pas per la zona de la Trava, a Canillo.
La CG-2, al seu pas per la zona de la Trava, a Canillo. Google Maps

El Govern ha encetat el procediment per expropiar els terrenys necessaris per poder dur a terme l’eixamplament i rectificació de la carretera general 2 en el tram comprés entre la Trava i l’Aldosa, al seu pas per Canillo. En total, es tracta de 444 metres quadrats d’ocupació definitiva per part de l’Estat i de prop de 235 per a ús temporal. L’expedient s’ha tirat endavant després que no s’hagi pogut assolir cap acord amb un dels propietaris afectats.

El Govern vol continuar la millora de la via amb la adequació de dos carrils, un de pujada i un de baixa, un altre lent i un per a ciclistes, a banda dels vorals i d’una voravia i una galeria de serveis pel costat del riu. Es vol que l’obra “doni resposta a les necessitats de trànsit dels propers anys i que, alhora, també contribueixi a millorar la seguretat viària i les condicions de serveis viaris hivernals”. Falta, però, un tram i des de l’executiu, segons s’explica en la memòria de l’expropiació, per culminar-ho fa falta ocupar terrenys privats.

Concretament, de tres particulars. Amb dos d’ells s’ha arribat a una entesa. Falta un i, per tant, “l’única alternativa per obtenir-ne els drets és iniciar aquest expedient d’expropiació”. En el document, es defensa que cal realitzar la millora de la carretera, ja que “el tram de la Trava és dels pocs de la CG-2 pendents d’eixampla, tenint en compte els estàndards de traçat i seguretat viària d’avui dia, que són més exigents que els que hi havia en el moment d’execució del vial actual, a part del volum de trànsit que suporta”.

Es tracta de 444 metres quadrats d’ocupació definitiva per part de l’Estat i de prop de 235 per a ús temporal. 

Les obres afecten una longitud de 600 metres. El Govern ja té la majoria de terrenys necessaris, amb l’excepció de dues parcel·les, una afectada directament per l’eixamplament -limita amb la CG-2 entre els punts quilomètrics 12,800 i 12,860- i una altra per la reposició d’un camí comunal, inclòs un pont, necessària ja que amb les obres cal donar-li un nou accés.

Sobre el primer terreny, l’expedient destaca que es troba afectat pel risc alt de caiguda de rocs. Per tant, no s’hi pot construir. D’ell, el Govern necessita expropiar 386,46 metres quadrats i 111,95 més per a ocupació temporal.

El segon sí que forma part d’una unitat d’actuació amb aprofitament urbanístic. L’actuació que s’ha de fer aquí ja està consensuada entre Govern i comú. L’executiu, en aquest cas, requereix obtenir 57,63 metres quadrats d’apropiació definitiva i 122,84 de forma temporal.

El projecte d’eixamplament i rectificació de la general 2 es va incloure en el pressupost per a l’any 2020, tot i que la part important dels treballs ja es deixava per a exercicis posteriors. Així, es preveia una dotació de 25.000 euros per aquest any, 800.000 pel 2021 i 1,5 milions pel 2022.

El procés d’expropiació continuarà ara a diferents instàncies. Així, caldrà que el Consell General declari la utilitat pública del projecte. I, a banda, serà la batllia qui hagi de determinar el preu que haurà de pagar el Govern pels terrenys.

Comentaris

Trending