El pla de xoc per frenar la construcció està verd i ple d’interrogants

Els responsables comunals constaten en una reunió les divagacions de Govern en relació amb les mesures per ordenar el creixement tot i la rellevància que li atorga l’executiu, que en un mes vol tenir els nous criteris urbanístics

Una obra en construcció.
Una obra en construcció. Toni Solanelles

El pla de xoc, per dir-ho d’alguna manera, que a través d’una llei de mesures urgents promogut fa deu dies, pretén ordenar el creixement urbanístic i frenar la construcció allà on calgui no només és embrionari sinó que està ple de llacunes i interrogants. En major o menor mesura, d’aquesta manera ho han pogut constatar aquesta tarda diversos responsables comunals, que han assistit a a una trobada amb ministres i tècnics governamentals amb la idea de posar fil a l’agulla al catàleg de criteris sobre els quals caldrà autoritzar o no les futures llicències urbanístiques.

La trobada en què han assistit alguns dels cònsols del Principat -Conxita Marsol (Andorra la Vella), Rosa Gili (Escaldes), Laura Mas (Encamp), Josep Majoral i Mireia Codina (Sant Julià), Olga Molné i Eva Sansa (la Massana), Josep Àngel Mortés i Eva Choy (Ordino) i Marc Casal (Canillo)- ha servit, segons que han explicat el ministre portaveu, Eric Jover, i el titular de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, gairebé a parts iguals per “posar en comú” elements que han de servir per elaborar els esmentats criteris. “Tenim un mes per tenir-los”, han deixat clar els responsables governamentals.

Filloy ha estat, juntament amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, la representació política governamental. I el responsable de Territori i Habitatge ha hagut de marxar a mig fer. Però és que, han assegurat les fonts comunals consultades, de tot allò de què s’ha parlat han estat generalitats. La situació en què s’està, les infraestructures de què es disposa… Una mica com hauria de funcionar la comissió Govern-comú per treballar els criteris i poca cosa més.

Vista general de la Massana.

Relacionat

Els nous edificis que se ‘saltin’ la moratòria hauran de ser de lloguer durant un mínim de 10 anys

En funció del color polític, els representants comunals són més o menys crítics i més o menys escèptics. Però el que és clar és que cap ha sortit satisfet de la trobada, segons que han coincidit a manifestar diverses fonts, i que també és evident que el Govern trasllada tota la feina als comuns. Ja se’ls ha advertit que en breu rebran “una demanda d’informació” amb l’objectiu d’establir els paràmetres que han de ser la base dels criteris.

La reunió no ha permès avançar en res. O dit d’una altra manera, no hi ha hagut aclariments de fons i sí que s’han posat molts interrogants sobre la taula. "Els comuns han d’analitzar quin és el creixement previst i quin és el sostre de creixement que tenim al país. Probablement cal revisar-lo. Tenim temps, encara estem lluny d’esgotar recursos. Les decisions que prenguem ara són el futur”, ha afirmat després de la reunió Jover. Però més enllà de les declaracions d’intencions, la trobada no hauria aportat res més.

Comentaris (5)

Trending