Govern obre la porta a fer compensacions territorials per no haver de desmuntar el parc solar

Jover insisteix que el planell de la Tosa està íntegrament en territori andorrà però també admet que si al final hi ha conflicte s’hauran de buscar fórmules per no alterar el projecte que impulsa a la zona Nord Andorrà

Els suports on es recolzaran les plaques fotovoltaiques.
Els suports on es recolzaran les plaques fotovoltaiques. NORD ANDORRÀ

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha deixat oberta la porta a fer compensacions territorials a Espanya, en el marc de la frontera amb l’Alt Urgell, si mai s’acaba confirmant que una part del parc solar de Pal s’ha muntat en sòl espanyol abans de desmuntar els panells fotovoltaics del projecte que impulsa Nord Andorrà al planell de la Tosa. Jover ha tornat a insistir aquest dijous que el parc està totalment en terra andorrana, però que davant les informacions contradictòries s’està en contacte permanent amb les autoritats espanyoles.

Formalment, ha assegurat Jover, “no existeix cap conflicte”. Però hi ha una revisió “preliminar” en curs que pot derivar en alguna reclamació d’Espanya. Així ho ha assegurat el portaveu governamental en declaracions al programa ‘Els Matins’ de Televisió de Catalunya, en el qual ha admès que si mai s’acaba veient que el lloc on s’ha alçat el parc solar de Nord Andorrà és sòl catalano-espanyol caldrà buscar “altres solucions” abans que retirar la infraestructura energètica. Això, és clar, sempre que Espanya no n’exigeixi la seva retirada.

Cal tenir en compte que Andorra limita amb un parc natural estranger. I que a Catalunya aquests espais són molt reservats. Només es poden construir determinades infraestructures només per a ús i benefici del propi parc. I res més. Amb matisos, les manifestacions de Jover coincideixen amb les realitzades per fonts diplomàtiques espanyoles del més alt nivell que han explicat a l’Altaveu que “des del 8 de novembre passat, moment en què el ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació (MAUEUEC) va saber que la construcció d’un parc solar fotovoltaic a Andorra podria afectar territori espanyol, els contactes entre el MAEUEC i les autoritats andorranes són proactius i constructius per establir una clara delimitació fronterera”.

Un agent rural comparant la cartografia a tocar el parc solar.

Relacionat

Planell de la Tosa: conflicte fronterer obert

Segons les mateixes fonts, “en aquests moments estem en una fase de treballs preliminars de verificació exacta dels límits territorials, ja que aquests tenen una vessant tècnica prèvia a resoldre. Aquest tipus de procediments de cooperació són habituals entre estats veïns”. De fet, ja el jutjat de la Seu, al 2010, resolent una denúncia dels Agents Rurals del 2008 per la construcció de les basses d’innivació artificial, va tancar el cas sense pronunciar-se si hi havia un delicte contra l’ordenació del territori perquè, es va dir ja llavors, no quedava clar la delimitació territorial entre els dos països.

LA CARTOGRAFIA

Fent una visura sobre el terreny amb geolocalitzadors i la cartografia oficial espanyola (i catalana), agents del cos forestal de Catalunya van corroborar dilluns passat que, a parer d’aquella cartografia, el 75% (16.000 de 21.000 metres quadrats en xifres rodones) del parc solar de Pal estaria en territori aliè. És a dir, en territori espanyol. Però Jover ha afirmat aquest matí a TV3 que si s’obre formalment el conflicte, o la discussió territorial, no només caldrà consultar “cartografies oficials sinó tota la documentació històrica més els usos i costums” per poder adoptar qualsevol decisió.

Una imatge del planell de la Tosa amb les dues basses que estarien en territori català segons Catalunya i Espanya.

Relacionat

Allà dalt de la carena hi ha un conflicte

El ministre portaveu ha recordat que en el cantó català del planell de la Tosa no hi pot haver cap aprofitament econòmic -normalment, els conflictes arriben quan hi ha algun tipus de rendiment- i caldrà veure l’evolució de tot plegat donat que, com coincideixen Espanya i Andorra, s’està en una fase preliminar de la situació. Però que en el cas que es dictamini que el parc solar envaeix territori estatal aliè potser caldrà optar per la fórmula de les “compensacions” territorials per no haver de desfer el que ja està fet.

Comentaris (19)

Trending