Planell de la Tosa: conflicte fronterer obert

Agents rurals catalans constaten que una part del parc solar de Pal està construït en sòl que apareix en la cartografia espanyola però Govern, tot i que amb voluntat conciliadora, té clar que “la infraestructura està en territori andorrà” i, per ara, no té intenció de fer parar el projecte

Comentaris

Un agent rural comparant la cartografia a tocar el parc solar.
Un agent rural comparant la cartografia a tocar el parc solar. AGENTS RURALS

El que s’intuïa és pràcticament un fet. Més o menys agra, però hi haurà disputa al planell de la Tosa. Agents rurals catalans han constatat -i ho han reflectit en un informe lliurat ja a diversos estaments oficials del país veí- que una part del parc solar impulsat per Nord Andorrà està en sòl que apareix a la cartografia espanyola i catalana. Mentrestant, el Govern, tot i que amb voluntat conciliadora, té clar que “la infraestructura està en territori andorrà” i en conseqüència no té intenció, per ara, de fer aturar el projecte.

Integrants del cos d’Agents Rurals van fer un visura dilluns a la zona del planell de la Tosa, on s’ubica el parc solar que ha creat conflicte en els límits entre Andorra i Espanya, i després d’ajornar la visita prevista per divendres passat per evitar el suflé del moment i l’impacte mediàtic. Des del cos van fer una feina de recopilació d’informació, delimitant el traç de la superfície i prenent mostres fotogràfiques. L’informe corresponent es va presentar ahir a les entitats espanyoles i catalanes implicades.

Un dels agents rurals al planell de la Tosa fent la revisió cartogràfica.
Un dels agents rurals al planell de la Tosa fent la revisió cartogràfica.

Una de les institucions que han rebut aquest treball i que el té pendent d’anàlisi, és l’Ajuntament de Valls de Valira, municipi en el terme del qual s’inclouria el territori el litigi. Fonts d’aquest ens han explicat que el treball dels agents forestals posa de relleu que una part del parc solar massanenc -percentualment menys del que inicialment semblava, és a dir, menys del 75%- apareix en la cartografia oficial editada tant per l’Institut Cartogràfic de Catalunya com en la de l’Institut Geogràfic Nacional espanyol. Per tant, pertanyeria al seu municipi. Des del cos d’Agents Rurals s’ha deixat clar, més enllà del que han reflectit en l’informe, que la seva tasca al Planell de la Tosa va ser purament “informativa”.

Una imatge de la zona reflectida per Google Earth sobreposant-hi les línies de cartografia de cada Estat.

Relacionat

El planell de la Tosa no és l’únic punt fronterer amb Valls de Valira on hi pot haver conflicte

Els components que es van traslladar fins allà van “mirar el traç de la superfície que ocupava, vam prendre mostres fotogràfiques i vam acabar de veure i delimitar quina zona era”, han explicat”. Agents Rurals va traslladar aquest dimarts al vespre l’informe a les entitats competents. Concretament, a la Conselleria d’Acció Climàtica, que és la responsable dels parts naturals, als ajuntaments d’Ós de Civís i de Valls de Valira, i a la delegació del govern espanyol. “És l’executiu qui és competent en aquest litigi”, han assegurat.

L’informe hauria de ser una bona base, almenys des del punt de vista català i espanyol, per adoptar decisions. Segons fonts municipals de Valls de Valira, l’anàlisi sobre el terreny dels forestals hauria de permetre “traçar una línia divisòria en aquest cas entre dos estats i a partir d’aquí entaular unes converses i una negociació”. En certa manera, i sense dir-ho igual, és clar, és el posicionament que manté el Govern d’Andorra. I que avui ha tornat a reiterar el ministre portaveu, Eric Jover.

DIÀLEG

Jover, en un to clarament conciliador, ha tornat a recordar que no hi ha cap petició des de cap institució espanyola i que han estat les autoritats andorranes que, d’una forma proactiva, han iniciat els contactes. En certa manera, el ministre no ha descartat que el planell de la Tosa pugui no ser, a partir d’ara, l’únic punt en conflicte. I que potser caldrà repassar altres indrets de possible desencontre, una situació que emmarcat en una normalitat absoluta en el marc de les fronteres entre dos països, tot posant l’exemple, ja resolt, que hi va haver amb França.

Els panells que s'estan plantant al planell de la Tosa.

Relacionat

Espot avisa que si hi ha divergències sobre els límits potser caldrà aturar les obres del parc solar

Referint-se al parc solar de Pal, Eric Jover ha deixat clar que “les infraestructures estan en territori andorrà segons la nostra cartografia oficial”. I hi ha afegit que “si arribem a una conclusió diferent” a la que defensa de manera oficial Andorra, “hi haurà un diàleg com no pot ser d’una altra manera entre dos estats”. La invocació al diàleg i l’entesa l’ha fet el ministre en diverses ocasions. També després que se li demanés per la possibilitat que s’hagin de parar les obres de construcció de la planta fotovoltaica. “No trobem elements suficients per poder aturar aquestes obres”, ha reiterat el portaveu governamental conscient que més aviat que tard tocarà seure i repassar mapes.



Àngel Ros a l’atac; director general dels forestals a la defensa

La tasca dels Agents Rurals sembla que ha creat conflicte entre l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, i el director general del cos, Marc Costa. D’una banda, Ros afirmava ahir al mitjà de comunicació ‘Segre’ que el cos “no ha tingut mai cap competència per investigar sobre els límits geogràfics territorials”, apuntant, a més, “que no són competents per investigar”. En aquest sentit, Costa hauria demanat que no “s’utilitzi políticament el cos”, i ha afirmat que en cap moment han tractat de delimitar les fronteres entre Espanya i Andorra.



 

Comentaris (3)

Trending