El planell de la Tosa no és l’únic punt fronterer amb Valls de Valira on hi pot haver conflicte

Els agents rurals catalans que havien de fer aquest divendres una visura de la zona per constatar la localització del parc solar de Pal han deixat en l’aire, per ara, l’operació

Una imatge de la zona reflectida per Google Earth sobreposant-hi les línies de cartografia de cada Estat.
Una imatge de la zona reflectida per Google Earth sobreposant-hi les línies de cartografia de cada Estat. GOOGLE EARTH

En el planell de la Tosa podria no haver-hi l’únic punt fronterer amb el terme municipal de Valls de Valira, ja a l’Alt Urgell, on sorgeixin discrepàncies territorials vistes les cartografies catalana i espanyola, per una banda, i l’andorrana, per l’altra. Diversos experts en el territori al cantó català miren amb lupa els mapes des d’aquesta setmana, una vegada els responsables del Parc Natural de l’Alt Pirineu van aixecar el crit d’alerta en relació amb els suports ja plantats del parc solar de Pal.

Agents rurals catalans assignats a l’Alt Urgell tenien intenció d’acudir aquest divendres a la zona en conflicte. De pujar per pistes forestals catalanes fins al planell de la Tosa i visualitzar la situació. El Govern andorrà defensa, probablement amb més tebiesa de la que caldria, que tot el parc solar massanenc està en territori del Principat. Els forestals catalans voldrien corroborar damunt el terreny què diu la cartografia i on estan plantats els panells fotovoltaics.

Una vista de l'espai on s'està construint el parc solar.

Relacionat

Govern, convençut que el parc solar del planell de la Tosa “està en territori andorrà”

Segons les fonts consultades, la intenció inicial era que si en la visura d’aquest divendres els agents creien que el parc solar està íntegrament en territori andorrà, s’hauria acabat la discussió. En cas contrari, aixecarien la corresponent acta de denúncia. De moment, però, i a priori, l’operació s’hauria avortat sense massa explicacions.

Habitualment, els litigis de límits interestatals acaben resolent-se a l’aixopluc de tractats internacionals. El cap de Govern, Xavier Espot, ja va avançar que de ben segur que amb la calma i parlant-ho es trobaran les enteses necessàries. En tot cas, la disputa eventual al planell de la Tosa posaria en joc unes 10,45 hectàrees de terreny. Al cantó català, no només hi ha un parc natural. El terreny és d’utilitat pública -per tant no es pot vendre sota cap concepte- i pertany a l’entitat menor descentralitzada (EMD) d’Ós de Civís, a Valls de Valira.

ALTRES PUNTS CALENTS

Al mateix municipi, però en aquest cas a la pedania de Civís, també hi ha una llenca de terreny que podria generar controvèrsia segons experts forestals catalans, que no tenen res en contra del Principat. Sols volen que s’aclareixin les coses per facilitar la gestió del forest. A Civís, també a Valls de Valira, hi podria haver 83,71 hectàrees de terreny dubtoses al barranc de Laquell.

Una imatge del planell de la Tosa amb les dues basses que estarien en territori català segons Catalunya i Espanya.

Relacionat

Allà dalt de la carena hi ha un conflicte

Hi ha a la zona una pista forestal, i el cantó català també gaudeix de la consideració de terreny d’utilitat pública. Novament a Valls de Valira, però en aquest cas a l’EMD de Bescaran, hi podria haver prop de 30 hectàrees de terreny a discutir a la carena sud-est del Pic negre. Aquí la diferència amb més incidència entre una banda i l’altra té a veure amb la regulació de la circulació motoritzada.

Fora de l’esmentat municipi, però també en la delimitació fronterera entre Andorra i Catalunya-Espanya -les cartografies oficials catalana i espanyola coincideixen, que quedi clar-, hi podrien haver prop de 76 hectàrees al pic de Montmalús, entre els refugis de l’Illa i Montmalús, que podrien arribar a plantejar molts dubtes perquè les cartografies dels dos països planegen diferències massa notables. En fi, el món de les fronteres i els límits… tot un món valgui la redundància.

Comentaris (3)

Trending