Els veïns de l’edifici afectat per l’incendi al pont de la Tosca feia temps que es queixaven

L’origen de tot plegat estaria lligat al vehicle ple d’andròmines d’una família desestructurada que fa anys que viu ocupant un pis al bloc i que va ser de les traslladades a l’hospital, on tots els afectats, uns vuit, han estat donats d’altes

Dos policies que custodien l'edifici parlant amb el director general de Capesa, Eduard López, amb l'accés al pàrquing sinistrat al fons.
Dos policies que custodien l'edifici parlant amb el director general de Capesa, Eduard López, amb l'accés al pàrquing sinistrat al fons. Gabriel Pérez

Els veïns de l’edifici L’Horta que està situat entre el pont de la Tosca i la carretera de l’Obac, a la part alta d’Escaldes, feia temps que advertien que algun dia hi hauria una desgràcia, que s’hi calaria foc. I el cas es va donar la nit d’aquest dimarts. I sort encara que el foc va prendre a l’aparcament i no al pis de la família que centrava les queixes veïnals, ple de brossa. Es tracta d’un ‘cas social’. Una família desestructurada amb diversos fills menors que ocupa un pis des de fa anys. Els bombers ja havien hagut d’acudir en aquell indret en alguna ocasió interior.

Els bombers estan duent a terme aquest matí una revisió de tot l’immoble, precintat almenys en part. Cal, d’una banda, trobar les causes del sinistre i, de l’altra, avaluar l’estat de l’estructura de l’immoble. Aquesta nit, els veïns de l’edifici en qüestió han hagut d’estar-se fora de casa. Tres famílies, almenys, han estat allotjats a l’hotel Roc Blanc d’Escaldes. En total catorze persones. Nou més van poder-se col·locar pel seu compte. Els residents en altres edificis adjacents que inicialment van haver de sortir dels seus domicilis, a 2/4 d’1 de la matinada de dimarts a dimecres hi van poder tornar.

Un dels camions del bombers que actuen al sinistre declarat a un edifici proper al pont de la Tosca.

Relacionat

Ensurt de foc i fum al pont de la Tosca

Al final nou persones -sis menors, les mares d’ells i un altre adult que intentava treure el vehicle quan es va declarar l’incendi a la planta -1 de l’edifici, destinada a aparcament- van haver de ser traslladats a l’hospital per ser tractats per les afectacions sofertes a causa de la inhalació de fums. Tots menys l’home que mirava de retirar el cotxe van deixar l’hospital al cap d’una estona. El més afectat també havia de ser donat d’alta aquest matí.

Entre els veïns de l’edifici que van haver de ser traslladats al centre hospitalari hi hauria la mare i tres dels menors que constituirien part del nucli familiar respecte del qual es queixaven la resta d’ocupants de l’edifici. Suposadament, i més enllà de les actuacions policials que també hi va haver arran del comportament d’aquesta família -els investigadors hauran d’acabar d’aclarir si està en l’origen de l’incident d’aquest dimarts a la nit l'estat de dependències o pertinences d'aquell nucli convivent-, el departament d’Afers Socials monitoritzava la situació familiar.

WhatsApp Image 2022 07 06 at 12.33.21 PM
Bombers treballant en una de les plantes d'aparcament, aquest matí. | GABRIEL PÉREZ

Els veïns s’havien queixat que, més enllà de les andròmines que la família acumulava al pis i a l’aparcament perquè ja no li cabien al traster, els fills menors -ahir n’hi havia tres, i un quart estava amb el pare, amb antecedents policials i judicials-, perquè els infants tot sovint estaven sols a l’habitatge i no era complicat veure’ls jugar amb llumins o encenedors.

Les fonts consultades han explicat que almenys feia tres anys que hi havia problemes amb la família referida. De fet, segons les fonts, hi havia una causa judicial oberta per procedir al seu desnonament però el tràmit no hauria vist mai l’efecte pretès. Més enllà de l’eventual suport que la família en qüestió estigués rebent del departament d’Afers Socials de Govern, també el departament equivalent del comú d’Escaldes estaria facilitant alguns ajuts -exonerant determinats càrrecs, afavorint estades esportives- al nucli familiar en qüestió.

Un altre element que també caldrà tenir en compte és la ubicació de l’edifici i d’altres de la zona. La seva disposició i les construccions que s’estan fent en aquell indret impedeixen del tot que els bombers puguin accedir amb vehicles d’extinció fins al punt. De fet, aquest dimarts a la nit es va veure perfectament, atès que els camions d’aigua es van haver d’estacionar a l’avinguda Pont de la Tosca i, des d’allí, es van haver d’estirar metres i metres de mànegues.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending