Set anys d’expulsió per als ‘contrabandistes de la tele’

L’home senegalès i els dos col·legues seus d’Sri Lanka detinguts aquest dijous al passatge Arnaldeta de Caboet d’Escaldes formaven part d’una banda francesa que ja havia vingut en nombroses ocasions a comprar al Principat

La furgoneta comissada en una operació seguida per la direcció de la policia i el ministre d'Interior (parcialment a l'esquerra) i el tabac intervingut, al fons.
La furgoneta comissada en una operació seguida per la direcció de la policia i el ministre d'Interior (parcialment a l'esquerra) i el tabac intervingut, al fons. POLICIA D'ANDORRA

Els tres homes detinguts dijous al passatge Arnaldeta de Caboet d’Escaldes enmig d’una inusitada expectació d’autoritats policials i televisions franceses han estat condemnats per un delicte de tràfic il·legal de tabac. La pena de presó, de deu mesos, ha estat substituïda per set anys d’expulsió. És la condemna gairebé tipus en aquests casos. Els tres arrestats, que formen part d’una banda de residents francesos preeminentment dedicada al contraban, han passat a disposició judicial aquest matí i han estat sentenciats per la via ràpida.

La banda en qüestió no és la primera vegada que actua al Principat. Però sí que sembla, encara que hi ha certs dubtes, que era el primer cop que pretenien operar amb ‘fardistes’, encara que aquest extrem no es pot assegurar. En principi, no hi ha vincle amb el contrabandista trobat mort aquest estiu a prop de l’Estany de Més Amunt del circ de Tristaina. I és que la banda en qüestió la integren majoritàriament homes de raça negra o, almenys, de pell fosca. El malaurat difunt a tocar el pic de l’Arbella era originari del Camerun. Els detinguts aquest dijous eren, l’un, del Senegal, i els altres dos d’Sri Lanka.

Feia temps que se seguia la pista a la banda en qüestió; de fet, durant el matí, el cotxe pilot, el Nissan Pathfinder també comissat, ja havia estat fent tasques de reconeixement del recorregut de sortida 

Fa temps que la xarxa en qüestió, que pot estar formada per mitja dotzena o més de persones, venia a comprar al Principat. De fet, no es descarta que els ara expulsats ja haguessin estat al país amb anterioritat. El ‘modus operandi’ de la banda passaria perquè alguns d’ells vinguin a darrera hora d’un dia a Andorra. Pernocten al país i l’endemà, tant bon punt obren els establiments, roden pel centre mateix del Principat anant a adquirir tabac. Compren el màxim que la legislació permet perquè els comerços ja no se la juguen. La majoria de botigues compleixen fil per randa la normativa. Una altra cosa és el que facin els compradors.

La furgoneta comissada dijous, i que estava a mig carregar, era de lloguer -per tant, s’haurà de tornar als seus propietaris- i tot sovint les darreres setmanes havia estat estacionada en la plaça més propera al pas de vianants d’Arnaldeta Caboet. En la plaça de l’aparcament exterior comunal que hi ha a la zona, al Clot d’Emprivat. En aquesta ocasió, el vehicle no s’havia omplert. D’aquí, de fet, que els tres homes encara portessin al damunt 20.000 euros. De fet, encara havien d’anar fent compres durant tota la tarda. La presència de les autoritats policials franceses i de la cadena de televisió que els acompanyava, probablement va fer disparar l’operació abans d’hora.

Feia temps que se seguia la pista a la banda en qüestió. De fet, durant el matí, el cotxe pilot, el Nissan Pathfinder també comissat, ja havia estat fent tasques de reconeixement del recorregut de sortida. Agents de policia i de la unitat d’antifrau dels duaners haurien estat seguint el vehicle en qüestió. Segons fonts de l’antifrau policial, els contrabandistes buscaven un punt fronterer no habilitat per marxar més tard. Però ho deurien descartar per la presència, ja, de la neu.

El tabac comissat i, darrere, un dels vehicles també recuperats en l'operació.

Relacionat

Una operació francoandorrana permet la detenció de tres persones en un nou cop al tràfic de tabac

Per tant, la intenció seria carregar la furgoneta grossa fins la bandera i creuar la frontera franco-andorrana ja de nit, conscients que ni la policia ni la Duana andorrana fan controls intensius de sortida del Principat i que els duaners francesos, a partir de les 11 de la nit, aproximadament, solen fer tasques administratives reclosos en les oficines. Però no comptaven, els tres homes, que els estaven seguint.

I, menys encara, que integrants de la gendarmeria i una cadena francesa de televisió eren a Andorra per participar en un reportatge. Tota una 'Operació Branzzoni'. Vaja, que els tres homes sortiran a la tele. Però com ‘el-que-no-ha-de-ser’. I si tornen a ser enganxats al Principat durant els propers set anys, hauran d’entrar deu mesos al centre penitenciari.

Comentaris (4)

Trending