L’empresari mort s’ha ‘distret’ a l’hora de l’esmorzar i el bloc de formigó l’ha enganxat de ple

La planxa-biga d’una de les plantes superior de l’antic Punt de Trobada que li ha caigut mortalment al damunt hauria quedat debilitada en retirar-ne l’anterior i en principi no hi ha cap testimoni directe del moment precís del sinistre

Una vista de l'estructura que s'està desmuntant aquest dijous poc després de l'accident.
Una vista de l'estructura que s'està desmuntant aquest dijous poc després de l'accident. eduard ros

Pel que sia, l’enginyer i empresari que ha perdut la vida en el sinistre laboral hagut en les obres de remodelació de l’antic Punt de Trobada s’ha ‘distret’ o s’ha endarrerit, i mentre els altres companys ja s’havien avançat per disposar-se a esmorzar, l’home, Jordi Tuneu, de 59 anys, s’ha queda just sota d’on els operaris havien estat immediatament abans treballant en la retirada d’uns blocs de formigó a mode de planxa o biga ampla. Una d’elles s’ha desprès i ha enganxat tot sol i de ple el malaurat empresari.

Els especialistes de la policia i els pèrits i els inspectors de treball hauran d’aclarir com és que s’ha desprès el bloc de formigó que ha aixafat mortalment Tuneu. No hi ha cap testimoni directe, en principi, del moment exacte en què el mòdul de formigó s’ha deixat anar. La primera hipòtesi, segons fonts coneixedores dels treballs, és que s’estaven fent treballs de desmuntatge de les estructures de formigó i ferro a la part superior de l’immoble, per sobre de les caixes tècniques dels ascensors ubicades a la part sud de la construcció, i just abans de l’accident s’havia retirat un dels blocs.

Els bombers marxant de les obres de l'antic Punt de Trobada el dia de l'accident mortal registrat el setembre del 2021.

Relacionat

Mor l’enginyer ferit en l’accident a les obres de reforma de l’antic Punt de Trobada

El camió ploma ha baixat a una planta superior el bloc retirat. Aquesta retirada, pel que sia, ha debilitat, aparentment, la immediatament següent, sense que els operaris en fossin conscients tot i que unes imatges gravades pels propis treballadors que han estat inicialment difoses per les xarxes socials de la pròpia empresa Cut i després han estat retirades mostrarien com tot tremolava. Com l’edifici es movia. Més que mostrar-ho les imatges, ho comenten les persones mateix que capten el moment.

Unes imatges gravades pels propis treballadors que han estat inicialment difoses per les xarxes socials de la pròpia empresa Cut i després han estat retirades mostrarien com tot tremolava. Com l’edifici es movia

Sia com vulgui, després que el camió ploma fes la seva feina s’ha aturat el treball i els operaris s’han dirigit cap a l’esmorzar, baixant alguna planta i marxant de la zona de desmuntatge. Pel que sia, per comprovar com estava l’estructura, per veure quina era la situació o per retirar alguna runa, el malaurat Tuneu s’ha quedat sol just sota la zona on s’havien fet les tasques de desmuntatge. I just pels volts d’1/4 de 10 del matí s’ha desprès el bloc i li ha caigut al damunt.

Ha estat pels crits i el soroll que la resta de companys han estat alertats. Els primers en arribar al lloc, segons les fonts, han estat un operari que estava muntant una bastida i el propi fill de l’empresari, que també lidera la societat subcontractada per Unitas, amb qui manté un molt bon tracte empresarial. Ha estat el jove qui ha fet les primeres maniobres de reanimació al seu pare abans que hagin arribat els equips d’emergència i mèdics.

Maquinària de l'empresa actual de Tuneu, Cut SLU.

Relacionat

La malastrugança d’un empresari

El desenllaç ja és sabut. Els inspectors de treball haurien fet les tasques necessàries i tot i que inicialment semblava que l’obra s’aturaria, finalment, i després de rebre el vist-i-plau de les autoritats els treballs haurien continuat en gran mesura. En el lloc on hi ha hagut l’accident, això sí, per ara no s’hi treballarà. De fet, les darreres setmanes s’està treballant en el conjunt de la reforma a tot drap. Poc o molta, hi ha activitat tota la setmana. Els caps de setmana inclosos.

El malaurat empresari, nascut el juliol de 1962 a Manresa en el marc d’una extensa família de metges i farmacèutics, serà vetllat a les sales del Tanatori Nacional, a tocar de l’antiga Clínica Meritxell, a Escaldes, a partir de les 4 de la tarda d’aquest divendres. La missa funeral de comiat de Jordi Tuneu Valls es farà dissabte, també a les 4, a l’escaldenca església de Sant Pere Màrtir.

Comentaris (7)

Trending