El fum provocat per un cotxe avariat fa desallotjar el Prat Gran i causa un bon ensurt a Escaldes

(AMB VÍDEOS) Els bombers han hagut de revisar fil per randa les plantes soterrànies de l’aparcament Empark Centre sense acabar de poder determinar què ha provocat el fum, sense flama aparent, que ha comportat una mobilització molt important

Bombers i policia a la zona del Prat Gran.
Bombers i policia a la zona del Prat Gran. Toni Solanelles

Tal com ha aparegut, ha marxat. Després d’una hora llarga de revisar de dalt a baix les plantes soterrànies de l’aparcament Empark Centre, des del carrer François Mitterrand fins al Prat Gran d’Escaldes seguint l’avinguda Consell de la Terra, els bombers han donat per finalitzada la seva intervenció donant per fet que l’origen de la fumera que ha envaït el pàrquing i, durant una bona estona, ha causat una notable temença i fins i tot ha obligat a desallotjar, per precaució, les instal·lacions del Prat Gran, a Escaldes ha estat un cotxe avariat.

De fet, segons que ha pogut saber l’Altaveu, el causant de tot plegat ha estat un monovolum Renault Scenic que s’ha quedat sense oli. Segons les fonts consultades, el vehicle procedia d’Encamp i quan la conductora s’ha adonat de la fumera que estava generant, no se li ha acudit res més que estacionar el vehicle a l’aparcament escaldenc i ‘abandonar-lo’ allí tement que pogués explosionar. La fumera que ha deixat en entrar dins el pàrquing més el que ha anat generant fins que no s’ha ‘calmat’ ell mateix ha estat l’origen de tot plegat.

Un Renault Scénic s’ha quedat sense oli i, espantada i tement que el monovolum explosionés, la seva conductora, que procedia d’Encamp, l’ha estacionat a l’Empark Centre i ha marxat sense dir res

El desallotjament del Prat Gran ha comportat que s’haguessin de donar per finalitzats els partits de bàsquet que es disputaven al pavelló i closes les activitats que es feien a la casa pairal, a la llar dels jubilats, també situada en el mateix complex i que, com a mínim fins ben passades les 6 de la tarda, ha tancat les portes. La decisió s’ha adoptat vista la intensa fumera que hi ha a l’aparcament soterrani que hi ha a la zona. Agents del cos d’extinció d’incendis buscaven l’origen del fum.

Diferents dotacions dels bombers, amb el suport de nombroses patrulles de policia i agents del servei de circulació d’Escaldes, s’han mobilitzat des de poc abans de les 5 de la tarda davant un avís d’incendi en una de les plantes d’un aparcament soterrani situat a la zona del Clot d’Emprivat. L’epicentre inicial de l’actuació s’ha  dut a terme al xamfrà del carrer François Mitterrand amb l’avinguda Consell de la Terra. D’allí suposadament hi sortia fum i és un dels principals accessos a l’Empark Centre.

La intervenció dels cossos de seguretat, que han estat valorant la situació, ha generat una important expectació a la zona, amb diversos ciutadans que passejaven per l’indret -proper a la zona del Prat del Roure- després del dinar i molts turistes que tenien estacionat el seu vehicle en aquell pàrquing i es disposaven, ja, a abandonar el país i no ho han pogut fer. Vaja, han hagut d’endarrerir la seva sortida.

Dispositiu al xamfrà del carrer François Miterrand amb l'avinguda Consell de la Terra.
Dispositiu al xamfrà del carrer François Miterrand amb l'avinguda Consell de la Terra. Toni Solanelles

El director adjunt del cos de bombers, Jaume Sánchez, s’ha traslladat fins al lloc per avaluar la situació, que a mida que han passat els minuts ha anat perdent la gravetat que inicialment se li pressuposava. Una primera revisió ràpida ha permès descartar, almenys d’entrada, que hi hagués flama viva. Fumera a l’interior de les plantes (-1 i -2) sí que n’hi hauria. Els agents del cos de bombers, degudament equipats, han anat recorrent per l’interior tot l’aparcament, que té unes dimensions considerables. El fum més intens sortia d’un dels accessos al pàrquing situat al Prat Gran, d’aquí que s’hagi desallotjat.

L’aparcament en qüestió és sovint punt de trobada de joves que fan botellots o consumeixen droga. Els bombers han arribat a estendre un plànol del recinte per poder fer de manera més acurada i detallada el resseguiment de tota la instal·lació. Moltes persones que tenien vehicles estacionats al pàrquing en qüestió estaven pendents de l’evolució dels fets i no podien ocultar el seu neguit. El fet que aviat hagués transcendit que no hi havia foc viu ha calmat una mica els ànims.

Poc després de les 6 de la tarda, els agents del cos de bombers que eren sobre lloc han anat apareixen, relaxats, a la superfície, i aviat els camions amb els quals s’havien desplaçat han anat retirant-se. L’oficial cap de guàrdia David Micó ha explicat que era necessari revisar tot l’aparcament perquè, de fum, n’hi havia. La fumera era blanquinosa i ni tan sols tòxica. Això feia pressuposar els bombers que no hi ha hagut cap combustió. De fet, s’ha acabat establiment que el mal funcionament d’un cotxe, la disfunció d’un vehicle en la seva arrencada, han provocat el fum, magnificat pels ventiladors interns del propi recinte, que quan han detectat la fumera l’han començat a escampar per tot l’aparcament.

Les alarmes antiincendis han funcionat correctament i, també, els extractors de les instal·lacions de l’aparcament, estaven en marxa. Una altra cosa és que hagin acabat fent la feina de manera correcta. Sí que és cert que amb el pas dels minuts han anat ventilant l’espai i han permès tornar, potser més aviat del que es podia pensar, a la normalitat. Tot plegat ha acabat en un ensurt. Fort. Però sense conseqüències. Això sí, amb una gran mobilització.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending