La meitat de les causes obertes per violència domèstica van associades a detencions

Durant aquest 2021 la policia ha detingut 74 persones -59 homes i 14 dones- per agressions hagudes en el marc de la convivència

Imatge simulada d'un intent d'agressió.
Imatge simulada d'un intent d'agressió. arxiu

Una de cada cinc intervencions que ha de fer la policia en l’àmbit de la violència domèstica realment comporta la formalització d’un expedient, d’un dossier que habitualment acaba a la taula de l’autoritat judicial per tal que adopti les decisions que escaigui. I d’aquestes causes establertes com a tal, la meitat comporten o han comportat, almenys, una detenció. Així ho revelen les dades amb què treballa el cos de policia en el present 2021.

La centraleta d’intervenció va rebre durant els primers deu mesos de l’any fins a un total de 692 demandes d’actuació en l’àmbit domèstic. El més habitual -465 trucades- és la problemàtica familiar, domiciliària, que no va més enllà de la visita dels agents. En 133 ocasions les intervencions tenien a veure amb problemes derivats de la custòdia de menors. Seixanta casos van tenir a veure amb violència domèstica estricta i 34 casos més eren relatius a violència de gènere, que la policia ho entén com aquella violència que un home exerceix vers una dona que és la parella o ho ha estat.

Quant a les infraccions estrictes en l’àmbit domèstic, aquestes han generat un total de 139 dossiers. Sortosament, no hi ha hagut ni cap homicidi ni cap assassinat. En seixanta casos, es tracta d’agressions físiques: hi ha 34 causes obertes per agressions psíquiques; i 45 on es donen els dos escenaris: les agressions físiques i les psicològiques. Tot plegat ha comportat la detenció de 74 persones, 59 homes i 15 dones.

PERFILS

La gran majoria de les detencions per violència domèstica tenen com a protagonista residents al Principat. En concret, dels 74 arrestats fins al 31 d’octubre, 63 viuen al país mentre els onze restants hi eren de pas. La gran majoria dels detinguts tenen entre 22 i 49 anys. De menors, no se n’ha arrestat cap. D’entre 18 i 21 anys, hi ha hagut vuit detencions. I de majors de 50 anys, se n’han arrestat deu. Al centre queda el gros dels implicats arrestats.

Així, de 22 a 29 anys hi ha hagut 14 detencions, de 30 a 39 anys, 22 detinguts més; i de 40 a 49 anys, 20 casos més. De les 74 detencions, 55 ho van ser per violència física i només en tres casos es va procedir a l’arrest en constatar ‘sols’ violència psíquica. Per una combinació de les dues modalitat d’agressió hi va haver un total de setze detencions.

HOMES VS. DONES

Dels 59 homes detinguts, 31 ho van ser per violència de gènere. I ja s’ha dit que al Principat, la policia considera violència de gènere aquella que un home exerceix sobre una dona que és la parella o ho ha estat. Cinc arrestos més es van produir de manera conjunta amb les respectives parelles o exparelles. En dos ocasions, s’ha detingut fills que pegaven a les mares. I set vegades s’han arrestat fills que agredien els pares. Encara hi ha hagut catorze detencions no classificades sota cap concepte detallat.

Quant a les quinze dones detingudes en el marc de la violència domèstica, i a banda de les cinc que ho van ser juntament amb la seva parella o exparella emmarcades en violència de gènere, hi va haver set detencions pel fet que dona hauria agredit a la seva parella o exparella masculina. I encara resten tres arrestos sense concretar-ne els detalls.

Etiquetes

Comentaris

Trending