Bombers envia un helicòpter al foc de Peramola i manté la vigilància de la zona nord de l’Alt Urgell

L’incendi, que durant dues hores i mitja ha obligat a tallar la C-14 evoluciona de forma desfavorable i s’ha demanat el suport del cos andorrà que allargarà la vigilància a la comarca veïna per permetre més llibertat al cos de la Generalitat

Comentaris

https://www.youtube.com/watch?v=KN7qx3XwsWI

Els bombers d’Andorra estan donant suport als de la Generalitat en les tasques per intentar contenir l’incendi que s’ha declarat aquesta tarda entre Peramola i Oliana. El cos d’extinció ha envia, a petició de les autoritats catalanes, un helicòpter per ajudar en els treballs, molt complicats, per intentar controlar un foc que, durant gairebé dues hores i mitja, ha obligat a tallar la C-14. A banda, s’ha decidit prorrogar el control de la zona nord de l’Alt Urgell que fa dies que es feia des del Principat, quan inicialment havia de finalitzar aquest diumenge.

L’incendi forestal s’ha declarat entre els dos termes municipals: Oliana i Peramola. Els bombers catalans han rebut l'avís a les 14.32 hores i, en un inici, han desplaçat tretze dotacions i tres vehicles aeris. L’evolució del foc però, ha obligat a ampliar els efectius fins als 44, a banda de set que treballen des del cel. I un d’aquests prové d’Andorra. Segons agents rurals, la causa hauria estat l'avaria d'una màquina recol·lectora.

Veient que la situació es complicava, s’ha demanat el suport al cos del Principat, que ha enviat un dels seus vehicles aeris, que s’ha sumat a les tasques per intentar controlar les flames, que han començat al paratge conegut com a roc de Rombau. Preocupava des del primer moment el seu probable avenç cap al sud, cap a la serra de l’Aubenç. Una zona és de difícil accés i podria complicar de forma important les tasques d'extinció.

WhatsApp Image 2022 06 19 at 3.38.44 PM

Unes previsions que, cap a les cinc de la tarda s’havien complert amb l'anunci de focus secundaris a l'altra banda de la cinglera. Les fames, fins ara, han afectat unes 80 hectàrees dins l'Espai d'Interès Natural (EIN) Serra d'Aubenç i Roc de Gogul. Malauradament, les previsions són, ara mateix, inquietants i es tem que sigui difícil poder controlar-lo.

Per això, s’ha pres una altra decisió entre tots dos cossos d’extinció. Feia dies que els bombers d’Andorra havien assumit la vigilància de la zona nord de l’Alt Urgell, justament, perquè els de la Generalitat poguessin desviar efectius cap als incendis que s’havien declarat al Solsonès i la Noguera. En principi, la mesura havia de finalitzar diumenge, però s’ha optat per allargar-la, a l’espera de com evolucioni el foc a la part sud de la comarca.

El foc havia obligat en un primer moment a tallar la carretera C-14. Això podria complicar de forma important l’accés a Andorra. La restricció s’ha allargat fins a gairebé les cinc de la tarda. La via, ara, roman oberta però no es poden descartar noves afectacions.

 

Comentaris (6)

Trending