Extradició al Regne Unit d’una dona condemnada per un frau massiu amb lligams a Andorra

L’Audiència Nacional espanyola autoritza l’entrega de Sara Panitzke, que haurà de complir vuit anys de presó, per ser la peça clau d’una xarxa que havia fet guanys milionaris amb la venda de telèfons i un entramat societari que també arribava al Principat

Panitzke, quan va ser detinguda a Santa Bàrbara, al Montsià, per la guàrdia civil.
Panitzke, quan va ser detinguda a Santa Bàrbara, al Montsià, per la guàrdia civil. GUÀRDIA CIVIL

L’Audiència Nacional espanyola ha autoritzat l’extradició al Regne Unit de Sara Panitzke, a qui les autoritats judicials angleses consideren la màxima responsable d’una trama que hauria blanquejat més de mil milions d’euros mitjançant el frau tributari de l’IVA. L’acusada era l’única dona de la llista de persones més buscades de l’Agència Nacional contra el Crim britànica (NCA) des del 2013, quan estava sent jutjada i va acabar fugint abans de ser condemnada, en rebel·lia. Segons la investigació, també hauria intentat cometre frau a Andorra, on havia tingut oberts comptes corrents.

Panitzke havia estat detinguda a finals de febrer. Va ser localitzada a Santa Bàrbara, població de la comarca catalana del Montsià. D’aquesta forma, es complia l’ordre de recerca dictada pel Regne Unit, on va ser finalment condemnada a vuit anys de presó, malgrat la seva fugida. Les autoritats britàniques reclamaven la seva extradició per complir aquesta pena.

Sarah Gina Panitzke.

Relacionat

Cau a Catalunya una dona que havia estat buscada a Andorra per un frau d’IVA multimilionari

I aquesta demanda ha estat acceptada per l’Audiència Nacional. El mes passat, la secció tercera de la sala penal de l’organisme va dictar un aute mitjançant el qual acorda acceptar l’ordre d’entrega. Aquesta datava de l’octubre del 2013, un cop va fugir en mig del judici que se seguia contra ella. Se la va considerar “l’artífex i organitzadora” d’un frau massiu a través de l’IVA. Aquest s’hauria executat a través d’un complex entramat societari entre Espanya, Dubai i Andorra.

De fet, al llarg dels gairebé nou anys que Panitzke, a qui s’acusa d’haver-se encarregat de blanquejar els diners provinents de les operacions delictives, va estar fugida de les autoritats britàniques. S’havia arribat a sospitar que s’amagava al Principat. Fins i tot, durant el 2019, la guàrdia civil la va estar buscant, sense sort. També se sospita que agents de la intel·ligència britànica es van desplaçar al país per intentar localitzar-la.

Un agent de la guardia civil introdueix la detinguda en un cotxe policial.

Relacionat

Els ‘dies andorrans’ de la dona dels mil milions de lliures

La xarxa feia els seus beneficis il·legals a través de la compra de telèfons mòbils. Els adquirien a llocs on no s’havia de pagar IVA -fins i tot hi ha la sospita que alguns d’ells es van adquirir al Principat-. Posteriorment, es revenien al Regne Unit. Defraudant l’impost indirecte. I no els anava pas malament. L’organització, segons la investigació, acaba venent més aparells que totes les botigues del país juntes. La policia britànica entenia que els guanys aconseguits van arribar a ser d’alguns bilions de lliures esterlines.

Comentaris

Trending