Cau a Catalunya una dona que havia estat buscada a Andorra per un frau d’IVA multimilionari

La guàrdia civil va arribar a sospitar que la britànica Sarah Gina Panitzke, que formava part d’una banda que va defraudar mil milions de lliures esterlines s’amagava al Principat

Sarah Gina Panitzke.
Sarah Gina Panitzke. GUARDIA CIVIL

Una de les majors defraudadores fiscals de tot el món i integrant de la llista de persones més buscades per les autoritats policials ha estat detinguda les darreres hores a la població tarragonina de Santa Bàrbara, a la comarca del Montsià. Sarah Gina Panitzke, una britànica de 47 anys, formava part d’una xarxa que hauria defraudat uns mil milions de lliures esterlines en impostos al Regne Unit a través d’un complexe entramat societari entre Espanya, Dubai i Andorra. Tal era el vincle d’aquesta dona amb el Principat que la guàrdia civil, el 2019, sospitava que Panitzke estava refugiada al país.

De fet, segons diverses fonts, se la va estar buscant. Hi ha la certesa que Panitzke, que havia treballat al sector immobiliari a Catalunya i que ha acabat enxampada -ho va ser diumenge- en un petit municipi tarragoní després d'un fort dispositiu policial, va estar-se a Andorra. Si de forma continuada o esporàdicament, no queda clar. De fet, fa tres anys, la guàrdia civil creia que aquesta dona rossa d’ulls blaus s’havia caracteritzat per passar desapercebuda.

IMG 8035
La dona en ser detinguda per agents de la guàrdia civil.

Mitjans de comunicació espanyols han assegurat que la defraudadora -perquè està condemnada a vuit anys de presó com a tal- està pendent de ser extradida al Regne Unit. La defraudació s’hauria comès davant el fisc d’aquell país i són les autoritats britàniques les que reclamen Panitzke, que d’entrada s’ha oposat al trasllat i, en conseqüència, s’haurà d’enfrontar al procés corresponent d’extradició, que pot portar a un judici davant l’Audiència nacional espanyola. De moment està empresonada.

-

Relacionat

Regne Unit i Espanya busquen a Andorra una acusada de defraudar 1.000 milions d'IVA

La xarxa de la qual formava part Panitzke havia creat una quantitat ingent de societats per fer justificar la generació de diners que procedien de la venda de telèfons mòbils. L’organització de la qual formava part l’ara detinguda va establir una xarxa complexa d’empreses que compraven els dispositius lliures d’IVA a Europa -aprofitament disposicions legals de països fronterers com Andorra- i després els venien al Regne Unit a preus més alts amb impostos inclosos.

Nascuda el 1974 i fugada de la Justícia des del 2013, just abans que s’iniciés el judici que la va condemnar en rebel·lia a vuit anys de presó a banda de fortes multes, Panitzke era, suposadament, l’encarregada de blanquejar els diners, entre altres llocs i especialment, al Principat. Ara cal veure a nivell judicial quina afectació pot tenir la detenció de la dona en relació amb Andorra.

Comentaris (5)

Trending