L’edifici de l’incendi del pont de la Tosca no pateix danys estructurals però està sense aigua

Els habitatges es podrien ocupar però fins que no es restableixi el servei hídric -pendent de tornar a instal·lar totes els desaigües- els veïns desallotjats no hi podran fer vida

El balcó on hi ha una roba estesa és el que correspon a la família de la qual els altres veïns es queixaven.
El balcó on hi ha una roba estesa és el que correspon a la família de la qual els altres veïns es queixaven. g. p.

L’edifici L’Horta del camí del Barri d’Escaldes no pateix danys estructurals però les altes temperatures que va comportar l’incendi de dimarts a la nit van fondre totes les canonades de desaigües i, en conseqüència, i fins que no es refaci la instal·lació, els habitatges no tenen subministrament d’aigua. Per tant, malgrat que a nivell de seguretat podrien ser ocupats, fins que no es restableixi el servei hídric no s’hi podrà fer vida normal.

Així ho han comunicat responsables de Protecció Civil a representants dels veïns en una reunió haguda aquest migdia. A partir d’aquesta tarda, en principi, es podrà entrar a l’edifici a fer les reparacions que siguin necessaris sempre que els perits de les asseguradores hi hagin actuat prèviament, circumstància que no està clara. Els treballs de lampisteria són els més urgents i necessaris. Els bombers ja han acabat la feina que tenien encomanada i els especialistes de la policia científica també han de finalitzar la investigació encetada poc després que s’apaguessin les flames.

Un dels camions del bombers que actuen al sinistre declarat a un edifici proper al pont de la Tosca.

Relacionat

Ensurt de foc i fum al pont de la Tosca

Les altes temperatures van fondre totalment les canalitzacions de desaigües i el cablejat elèctric del pàrquing. Com que la instal·lació elèctrica està sectoritzada, només aïllant l’aparcament a la resta de l’immoble hi pot haver energia. En canvi, però, l’aigua no es pot donar fins que no s’hagi refet tota la canalització. I això portarà uns quants dies de feina per molt ràpid que s’hi actuï. L’administrador de la comunitat ja hauria posat mans a l’obra però no hi ha una data per al retorn.

De moment, i almenys fins aquest dissabte, aquells que no s’han pogut reallotjar en domicilis d’amics o familiars es podran continuar estant a l’hotel Roc Blanc d’Escaldes. Després caldrà buscar altres alternatives atès que l’establiment hoteler ja tenia compromeses les habitacions per al cap de setmana. Encara en relació amb l’edifici sinistrat, el fum també ha afectat la caixa d’escala. Sortosament, però, no l’interior dels habitatges.

COMPORTAMENT VEÏNAL I ORIGEN

Justament, les fonts consultades del servei de bombers han lloat l’actitud de la immensa majoria dels veïns de l’edifici, que van saber mantenir la calma i quedar-se dins dels seus domicilis amb les portes i finestres tancades fins a l’arribada dels agents del cos d’extinció. Les fonts consultades han assegurat que el fet de no arriscar-se a baixar per una escala plena de fum va evitar que les afectacions respiratòries fossin més greus.

El més rellevant són la destrucció total de dos vehicles. Un d’ells, allí on es va originar l’incendi. Un monovolum de la marca Toyota i ben antic que usava la dona ocupant d’un dels pisos de la primera planta de l’edifici i respecte de la qual fa anys que hi havia queixes pel seu comportament. A banda que estaria ocupant l’habitatge sense cap tipus de contracte al seu nom -per això hi ha un procés judicial en marxa des de fa ben bé tres anys que no ha comportat cap desnonament encara-, tant al pis, com al traster i al mateix cotxe hi acumulava brossa sense parar.

Dos policies que custodien l'edifici parlant amb el director general de Capesa, Eduard López, amb l'accés al pàrquing sinistrat al fons.

Relacionat

Els veïns de l’edifici afectat per l’incendi al pont de la Tosca feia temps que es queixaven

Per fer quatre euros, la dona, mare d’almenys quatre nens de curta edat, recollia i venia tota mena d’andròmines. Aquesta dona i tres dels seus fills van ser quatre de les nou persones que van haver de ser traslladades a l’hospital la nit de dimarts per haver inhalat fum. Sortosament, les afectacions no van tenir conseqüències greus. Només un dels veïns, que va intentar retirar el seu vehicle del pàrquing en veure el foc, va patir una inhalació una mica més remarcable.

Respecte de l’assumpció de responsabilitats, ja fa molt temps que l’asseguradora de l’edifici va advertir en alguna ocasió i per escrit -en una referència gairebé explícita a la conflictiva família ocupant- que si mai passava algun fet com l’hagut dimarts, no se’n faria càrrec. Per tant, caldrà veure ara com es resol aquesta situació.   

Comentaris

Trending