Els dos lladres de Mitjavila van travar amistat a la unitat de conductes addictives

Els dos homes, de 39 i 44 anys, han ingressat aquesta tarda a la Comella després de ser condemnats per la via ràpida a 12 mesos i 10 mesos de presó ferma, respectivament, per un delicte continuat de furt amb força

Dos cotxes de policia davant la seu judicial.
Dos cotxes de policia davant la seu judicial. Toni Solanelles

Els dos homes que poc abans de la mitjanit de diumenge a dilluns van ser detinguts al bell mig del carrer poc després de cometre un robatori en una botiga de material electrònic i dispositius mòbils que té accés per l’avinguda Mitjavila i pel passeig del Riu d’Andorra la Vella han ingressat aquesta tarda al centre penitenciari després de ser condemnats per la via ràpida. Se’ls atribueix un delicte continuat de furt amb força que han negat tot i acceptar la pena proposada. Tots dos robaven per comprar droga. Els dos homes van travar amistat a la unitat de conductes addictives (UCA).

Els dos empresonats no han pogut negar el furt amb força consumat en el darrer establiment que van assaltar a cops de peu. La majoria de material es va trobar al domicili on viu el detingut de 39 anys, de nacionalitat andorrana i que tot indica que portava la batuta de les diferents ‘operacions’ realitzades. Al segon detingut, espanyol resident de 44 anys se li van localitzar també alguns dels dispositius furtats. Tots dos van accedir a la botiga pel passeig del Riu, van anar a deixar el material al lloc on viu almenys un d’ells i van sortir a ‘celebrar’ l’èxit. Va ser en aquest moment que una patrulla ja alertada de la situació els va acabar enxampant.

Normalment un vigilava i l’altre intentava forçar la porta o el que fos per accedir al local. L’andorrà era més fi -ja tindria antecedents fins i tot fora d’Andorra-; l’espanyol més barroer. Tots dos eren ‘clients’ més o menys habituals de l’UCA i tots dos rebien ajuts d’Afers Socials tals com una pensió on viure

Segons els investigadors, les gravacions obtingudes de les càmeres de vídeo-vigilància del gastrobar de Mitjavila-passeig del Riu, de la farmàcia de Bonaventura Armengol i de la botiga d’electrònica del carrer de la Sardana -en aquest cas, temptativa no consumada- evidenciarien que es tracta dels dos mateixos homes. Normalment un vigilava i l’altre intentava forçar la porta o el que fos per accedir al local. L’andorrà era més fi -ja tindria antecedents fins i tot fora d’Andorra-; l’espanyol més barroer. Tots dos eren ‘clients’ més o menys habituals de l’UCA i tots dos rebien ajuts d’Afers Socials tals com una pensió on viure.

Qui més enganxat a la droga estaria, segons les fonts consultades, era l’home de 39 anys. Fins al punt que fins al dia abans del darrer furt, va estar ingressat per un parell o tres de jornades a Salut Mental sota l’empara de l’UCA. Era un fet habitual. Unes setmanes a la pensió, un excés de droga, uns dies d’ingrés… i anar fent. Una vida de misèria, en gran mesura, per la seva addicció. Perquè almenys un d’ells havia tingut una feina arreglada i una família inicialment estructurada. Fins que la cocaïna va poder més. Molt més.

Evidentment, tots dos han negat tant en seu policial com en seu judicial que hagin comès més robatoris que no sigui el darrer. Els van trobar el material furtat. Però la seva negativa no ha estat creïble per a la batlle de guàrdia. Amb tot, els han proposat una pena per la via ràpida que després d’un estira-i-arronsa han acceptat els dos homes. En cas contrari, haurien anat igualment a la Comella, però processats i amb una investigació que hauria continuat, amb el perill que apareguessin més casos que se’ls poguessin atribuir o proves de la comissió de més danys que poguessin incrementar la pena.

Interior del darrer establiment robat vist des del cantó del passeig del riu.

Relacionat

Els detinguts per l’últim robatori a Mitjavila van cometre els tres altres furts haguts a la zona

Per tant, han acceptat la proposta finalment feta. Dotze mesos de presó ferma per a l’home de 39 anys, que hauria tingut un paper relativament més significatiu en tot plegat, i deu mesos per al segon, l’home de 44 anys. Per a tots dos, un any condicional addicional. Aparentment, tot i els antecedents, cap dels dos no havia entrat a la presó. Potser el centre penitenciari els serveix per deshabituar-se de la cocaïna. Perquè està ben vist que el tractament a la UCA no ha funcionat pas. De cap de les maneres. Ara caldrà veure si ells hi posen voluntat. I ganes de redreçar la seva vida. Ara per ara, no semblava pas aquest el camí.

Comentaris (3)

Trending