Solució a la vista perquè les víctimes de violència de gènere puguin ser indemnitzades

Govern aixecarà la reserva acordada al Conveni d’Istanbul tan aviat s’hagin aprovat les modificacions legislatives escaients, que s’estan estudiant i estaran apunt en pocs mesos

Un moment de la trobada a Govern amb la delegació del GREVIO.
Un moment de la trobada a Govern amb la delegació del GREVIO.
L’Estat indemnitzarà les víctimes de violència de gènere quan el seu agressor no ho faci. El Govern està treballant en la solució jurídica perquè això sigui possible i es preveu que en pocs mesos hi hagi sobre la taula la proposta que ho faci realitat. D’aquesta manera, i un cop aprovats els canvis legals, es podrà aixecar la reserva que l’executiu manté en el Conveni d’Istanbul sobre aquesta matèria. Fins ara, l’executiu no contemplava haver d’assumir de manera subsidiària les compensacions que estableixen els tribunals, com sí que preveu l’acord internacional.

La voluntat de solucionar la qüestió ja l’han exposat els representants del Govern als components de la delegació del Grup d’experts sobre la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica (GREVIO) del Consell d’Europa que visiten Andorra per primera vegada. Així ho ha explicat el ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, que ha recordat que per fer possible l’assumpció de la responsabilitat subsidiària de l’Estat “s’hauran de desenvolupar diversos canvis legislatius”. Actualment s’estan duent a terme “aquestes propostes de canvi”, que encara trigaran alguns mesos.

Els representants del GREVIO, com ja va avançar l’Altaveu, s’han desplaçat al Principat per tal de conèixer les accions i els avenços duts a terme pel Govern en aquesta matèria entre el 2014 i el 2017. Aquest dimecres el grup d’experts s’ha reunit amb els professionals dels diferents departaments del Govern implicats en la prevenció, detecció i intervenció en casos de violència de gènere i domèstica, com l’Àrea de Polítiques d’Igualtat. La delegació internacional continuarà demà la seva visita amb trobades amb altres agents implicats en aquest àmbit, com ara el Servei d’Immigració, el SAAS o el Cos de Policia. 

El GREVIO és l’organisme encarregat d’avaluar la implantació del Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, conegut com a Conveni d’Istanbul, que va entrar en vigor a Andorra l’agost del 2014. De fet, amb la ratificació per part d’Andorra d’aquest text es va assolir el nombre mínim de membres part perquè el GREVIO comences les avaluacions internacionals, establint un calendari d’actuació. Per aquest motiu, el Principat, que va respondre fa just un any el qüestionari que l’organització li havia fet arribar uns mesos abans és el primer país que formalment avaluen els experts de l’ens adscrit al Consell d’Europa.

 

Etiquetes

El Conveni d'Istanbul és la normativa de referència per aquest grup d'experts.

Relacionat

Una delegació d’experts del Consell d’Europa en violència contra les dones avalua Andorra

Comentaris (3)

Trending