Una delegació d’experts del Consell d’Europa en violència contra les dones avalua Andorra

Un grup d’especialistes del denominat GREVIO visita el país dimecres i dijous just després de la polèmica per la CEDAW i els dubtes sobre l’aplicació d’alguns aspectes del Conveni d’Istanbul

Comentaris

El Conveni d'Istanbul és la normativa de referència per aquest grup d'experts.
El Conveni d'Istanbul és la normativa de referència per aquest grup d'experts.
Una delegació d’experts del Consell d’Europa en violència contra les dones serà dimecres i dijous al Principat per fer una avaluació del país sobre la matèria. L’objectiu dels integrants del grup és comprovar l’estat de la qüestió a Andorra i publicar durant l’any que ve el seu informe. Per fer-lo es reunirà amb diversos organismes institucionals i administratius i també amb representants de la societat civil. 

La visita arriba pocs mesos després del debat sobre si cal o no indemnitzar les víctimes de violència de gènere tal com fixa el Conveni d’Istanbul, que és la normativa de capçalera per la qual vetlla l’esmentat organisme del Consell d’Europa, i també després del conflicte que hi va haver amb Stop Violències per la seva presència a la sessió d’avaluació d’Andorra davant de la CEDAW, que és l’equivalent a la comissió que visitarà ara el Principat però enlloc d’estar a l’empara del Consell d’Europa ho és de les Nacions Unides (ONU).

Els experts del Consell d’Europa que es traslladaran al Principat faran reunions amb representants de diferents ministeris i emetran un informe durant el 2021

La visita que farà els dies 12 i 13 d’aquest mes el grup d’experts del Consell d’Europa en Acció contra la Violència contra les Dones i la Violència Domèstica (GREVIO) és un dels passos del procediment per controlar la implementació per part d’Andorra del Conveni sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (Conveni d’Istanbul). Sobre aquesta qüestió hi va haver debat a final de l’any passat perquè el Govern va acordar mantenir una reserva per no haver de complir la disposició que fixa que cal indemnitzar les víctimes de violència de gènere.

El Partit Socialdemòcrata (PS), afegint-s’hi després altres col·lectius, va denunciar la situació. L’executiu inicialment mantenia que indemnitzar les víctimes d’un tipus de violència i no compensar-ne d’altres era discriminatori. S’entén, indemnització procedent de l’Estat, de les arques públiques. Finalment, el Govern es va comprometre a estudiar el cas i buscar la fórmula interna legal per poder procedir a indemnitzar les esmentades víctimes de la violència essencialment masclista quan l’agressor no ho faci. Una vegada hi hagi la modificació legislativa interna es podrà deixar sense efecte la reserva aplica al Conveni d’Istanbul. 

Per avaluar l’estat de la qüestió, els experts del Consell d’Europa que es traslladaran al Principat faran reunions amb representants de diferents ministeris: unitat de política d’igualtat, servei d’atenció integral a les dones, servei d’atenció primària, servei especialitzat de benestar infantil, fiscalia i magistrats dels tribunals civils i penals, batlles encarregats dels casos de menors, servei d’assistència i mediació, departament d’Immigració i comandaments de la policia. A més, la delegació del GREVIO es reunirà amb representants de les formacions polítiques, de la societat civil i d’ONG que treballen en l’àmbit de la violència contra les dones, incloses aquelles amb un focus específic en dones migrants.

Etiquetes

Comentaris

Trending