El responsable de projectes estratègics d’Ensisa i director general del comitè organitzador de les finals, Conrad Blanch, ha celebrat que s’ha assolit “la gran fita a nivell tècnic i d’infraestructures”. La fita que representa la plataforma en sí i la connexió d’aquesta passarel·la esquiable amb el nucli urbà de Soldeu i els ascensors que porten a les pistes d’esquí. De fet, s’espera que dimecres que ve, si les condicions meteorològiques ho permeten, es pugui obrir el sector de Soldeu i tot plegat, efectivament, pugui ser una realitat.
Si algú ha tret pit públicament ha estat el cònsol de Canillo i president d’Ensisa, Josep Mandicó, en afirmar: “El temps posa a tothom al seu lloc i acaba donant la raó a qui la té, el Govern.” És evident que la dubtosa, tot i que avalada pels tribunals, tramitació de la infraestructura per la via de la declaració d’interès nacional encara cou. I molt. Tot i això el cap de Govern, Toni Martí, ha demanat que es deixin enrere “les polèmiques innecessàries” després de recordar que la plataforma, juntament amb el túnel de les Dos Valires, són, “des del punt de vista de l’enginyeria, les més complexes”.
El fet que la connexió, segons els responsables d’Ensisa, s’hagi fet dins dels terminis previstos després de set mesos d’obres i superant moments climatològics prou adversos, com ha recordat Mandicó, dóna confiança per a la segona fase, segons Blanch, que ha explicat que consisteix en pujar la coberta del pàrquing i obrir-lo al públic de cara a la Copa del Món, així com acabar el vial d'accés. Una fase que es preveu que estigui enllestida el 15 de febrer, de manera que l'organització de les finals pugui tenir quinze dies de marge per fer tot el muntatge necessari per a l'esdeveniment mundial d'esquí alpí.
Blanch ha informat de l'estat en què es troben les obres de la plataforma durant l'acte celebrat per Grandvalira, amb prop d’un centenar de persones, per recordar que s'ha iniciat el compte enrere dels 100 dies d'inici de les finals de la Copa del Món. S'ha aprofitat per donar algunes xifres que mostren la repercussió de l'esdeveniment, com que ja s'han bloquejat 500 habitacions de 19 hotels del país per acollir els esportistes, entrenadors i altres persones vinculades amb la competició, provinents de divuit països. Hi haurà 350 periodistes acreditats, 300 voluntaris i 130 persones de l'organització. Pel que fa als espectadors es calcula, ha informat Blanch, que reunirà al voltant de 25.000 a peu de pistes durant les cinc jornades de competició. La meitat aproximadament al Tarter i l'altra meitat a Soldeu. Del que no s’ha informat és de les més que probables desviacions pressupostàries quant a l’execució del projecte constructiu.
Durant l’acte també hi ha estat present el responsable tècnic del projecte de la plataforma, l’arquitecte Lluís Viu, que ha definit la plataforma com un projecte que vincula "esport, infraestructura i paisatge". Pel que fa al tema de la infraestructura, segons recull l’agència ANA, soluciona la mancança d'aparcament al poble de Soldeu (aportarà unes 450 places), i pel que fa al paisatge, "utilitzem la disciplina de l'arquitectura com una eina per reparar els paisatges que hem anat malmetent entre tots".
Viu també ha destacat que durant les obres no s'ha intervingut a la llera del riu i que a la plataforma "hi plou a sota", és a dir, deixa passar la humitat per conservar la vegetació d'aquesta part. A nivell de patrimoni cultural, la plataforma té la mateixa estructura que les palanques tradicionals que creuen els rius, però "invertida" i "adequada a les distàncies". Durant tot el procés que ha durat la construcció de la plataforma s'han mogut 70 metres cúbics de terra, ha afegit l'arquitecte.
Comentaris (1)