La Universitat de Cambridge publica un estudi sobre el francès a Andorra

L'informe del doctor James Hawkey també analitza les relacions del Principat amb Espanya i amb França

Comentaris

El doctor James Hawkey fotografiat el març del 2021.
El doctor James Hawkey fotografiat el març del 2021. J.H.

La Universitat de Cambridge ha publicat un informe sobre la situació del francès a Andorra i les relacions del Principat amb els seus països veïns, França i Espanya. L'estudi ha estat fet pel doctor James Hawkey que exerceix a Bristol. Alerta que el tradicional equilibri andorrà s'està perdent en benefici espanyol. Aquest mateix any es va publicar un altre estudi sobre el tema a càrrec del professor Juan Jiménez-Salcedo.

L'estudi 'The sociolinguistic situation of french in Andorra' detalla que francès ocupa una posició difìcil. D'una banda, és una llengua de transcendència històrica i actual, molt present en l'educació i un component clau del mercat lingüístic transnacional d'Andorra. Per altra banda, el seu ús està restringit geogràficament i socialment. Aquesta contradicció es reflecteix en l'ampli ventall de resultats de les entrevistes efectuades. L'enquesta d'actituds lingüístiques revela que els participants creuen que el francès té un valor com a vehicle potencial de progrés social en termes d'ocupabilitat, però que no compleix el paper de llengua solidària en grup.

Juan Jiménez-Salcedo.

Relacionat

“La situació social del francès està limitada per les altres llengües”

La conclusió de les entrevistes confirma l'ús limitat de la llengua a la vida quotidiana andorrana. James Hawkey acaba el seu treball tot recordant una frase del Copríncep i president de la república francesa, Emmanuel Macron en el sentit que les relacions entre Andorra i França tornaran a ser fortes. Hawkey és autor també de 'Language attitudes and minority rights: The case of Catalan in France'. En aquest treball, el professor de professor de lingüística hispànica a la Universitat de Bristol, presenta un estudi sociolingüístic molt detallat on investiga la construcció d’actituds lingüístiques i d’ideologies vers el català en el context de la Catalunya Nord.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending