Temporers amb maletes amunt i avall: el dia D per als immigrants passavolants ha arribat

Amb l’inici de la temporada de neu i l’arribada del mes de desembre, aquells joves que havien aconseguit estades en allotjaments turístics han vist com avui n’havien de marxar; alguns busquen nou sostre, d’altres decideixen abandonar el país cap a noves destinacions

Immigrants carregats de maletes a punt d'agafar el bus per marxar del Tarter.
Immigrants carregats de maletes a punt d'agafar el bus per marxar del Tarter.

El 30 de novembre estava fixat en vermell en el calendari de molts dels joves (i no tan joves) que han vingut a fer temporada hivernal al Principat. O, com a mínim, que ho estan intentant. Aquest dimecres és el dia D, el terme del contracte d’arrendament, si es pot dir així, o del permís d’estada en allotjaments turístics que se’ls havia concedit. A partir de demà, s’inicia la temporada de neu i s’esperen turistes. Per tant, els habitatges han d’estar aptes per a d’altres públics.

Especialment en les parròquies altes, i el Tarter o el Pas de la Casa n’han estat clars exemples, ha estat dia de molt tràfec de temporers o d’immigrants passavolants carregats de maletes buscant o nou sostre o noves destinacions. Alguns d’ells, segons que han explicat fonts del sector, trobaven alternatives dins mateix del país, probablement en altres parròquies. Això sí, de poder disposar d’un pis per a ells a poder llogar, a tot estirar una habitació. D’altres, vistes les dificultats d’allotjament i, més encara, sense feina ni possibilitat hores d’ara d’obtenir-ne, iniciaven la marxa des d’Andorra cap a d’altres destinacions.

PHOTO 2022 11 30 12 56 11
Immigrants allotjats fins ara en apartaments turístics al Tarter esperant el bus.

De fet, molts dels ‘influencers’ que a través de les xarxes han animat centenars, alguns milers de joves de l’Argentina i d’altres països del con sud per venir al Principat com una bona destinació laboral europea, ha recomanen ara deixar Andorra i provar sort en altres indrets. Portugal, en alguns casos, i Malta, en d’altres, són algunes de les referències que es posen sobre la taula. En qualsevol cas, el moviment de joves llatinoamericans carregats de maletes ha estat avui un altre cop molt visible. A parròquies altes i en els mitjans de transport públic.

Comentaris

Trending