Mor el darrer síndic general ‘executiu’: Estanislau Sangrà Font

L’església de Sant Pere Màrtir acollirà aquest dissabte a les 4 de la tarda l’últim adéu a qui, nascut el 1927, va ser conseller general en diverses etapes i va formar part del comú d'Andorra representant Escaldes-Engordany

Comentaris

Estanislau Sangrà Font el 2016.
Estanislau Sangrà Font el 2016. CONSELL GENERAL

L'exsíndic Estanislau Sangrà Font ha mort aquest dijous. Nascut el 1927, va ser conseller del comú d'Andorra en representació d'Escaldes-Engordany i conseller general en diverses etapes (1968-1972 ,1973-1978 i 1986-1989). L'any 1978 va ser escollit síndic essent el darrer amb poder executiu abans de la creació del Govern. Va ser president de la Mútua d'Aigües Potables del Riu Madriu i del Patronat del Rec del Solà d'Engordany. Amb Dot Martí -pare de l'excap de Govern Toni Martí- i altres prohoms escaldencs va promoure la creació de la parròquia d'Escaldes-Engordany.

L’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes acollirà la missa funeral i l’últim adéu al polític i empresari aquest dissabte a partir de les 4 de la tarda. Abans, aquest divendres de 4 a 8 de la tarda i el mateix dia de les exèquies de 10 del matí a 1 del migdia, a les dependències del tanatori nacional, a tocar l’antiga Clínica de Meritxell, es farà la vetlla.

Durant la seva etapa de síndic general es va començar a construir l'edifici administratiu de Prat de la Creu i el Consell General va acabar amb l'anomenada 'guerra de les ones' en no renovar les llicències a Sud Radio i Radio Andorra creant (1981), l'Entitat Nacional de Radiodifusió (ENAR) precursora de l'actual Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA). La sindicatura Sangrà-Paris va encarregar un informe a Karl Zemanek, un politòleg independent i professor de dret internacional a la Universitat de Viena, per confirmar que Andorra volia, i devia ser un Estat.

Home modest, i de no masses paraules, la seva sindicatura va ser clau per l’esdevenidor del camí constitucional d’Andorra, i ja abans havia contribuït decisivament a la creació de la parròquia d’Escaldes-Engordany

També va ser hoteler i comerciant. El seu fill, Estanis va ser conseller general i ministre. Formava part del Grup d'exsíndics i exconsellers generals (GESCO) que el va homenatjar el 2016.  Va estar amb Dot Martí a l'origen del Grup d'Acció Democràtica (GAD) i del Partit Liberal. Va estar molt vinculat a la Unió Pro Turisme d'Escaldes-Engordany i va formar part del Consell Superior de la Justícia. Es va casar el 23 d'octubre de 1961 amb Francina Cardona, nascuda a Barcelona, i han tingut sis fills: l’Anna Maria, l’Estanis, la Meritxell, el Xavier, que va morir als 13 anys, la Francina i l’Albert. La Meritxell va ser consellera i posteriorment cònsol menor al comú d'Escaldes-Engorday amb Toni Martí de cònsol i la Francina durant el mandat de Lydia Magallón. 

Home modest, i de no masses paraules, la seva sindicatura va ser clau per l'esdevenidor del camí constitucional d'Andorra. A més, sempre es va mostrar favorable al vot de les dones. L'excap de Govern, Albert Pintat el recorda com un "gran home" i agraeix el suport que va rebre per part seva durant la seva etapa al capdavant de l'executiu (2005-2009). El també excap de Govern, Toni Martí (2011-2019) ha dit que amb Sangrà se'n va "un home ple de humilitat, avui ens ha deixat un gran andorrà, un home extraordinari". El conseller general Marc Magallón s'ha referit al "comiat d’una grandíssima personalitat nacional del segle XX. A banda d’aixó, era per damunt de tot una exel.lent persona molt estimada per tots els escaldencs".

 


 

Comentaris (5)

Trending