La novetat més important del text legislatiu és podrà accedir a les dades dels propietaris de pisos buits o amb un consum molt baix d'electricitat. Ara i encara que FEDA i les altres distribuïdores elèctriques sàpiguen a nom de qui van el contractes, es tracta d’una dada que no es pot traspassar. Per això es regularà per llei amb la col·laboració de l'Agència de Protecció de Dades (APDA). S'han detectat 6.238 pisos que estan buits a partir de les dades del Registre Estadístic de Territori corresponents al 2021. Aquests pisos ja s’inclouen en el sistema d’indicadors d’habitatge. Ara bé, la incògnita és saber quants estan en procés de compra-venda i quants estan realment buits. El que permetrà doncs, la reforma legal, és accedir als contractes amb la deguda protecció de les dades.
Ll'impost, que es va aprovar el desembre del 2020 que s'aplica als habitatges que porten buits com a mínim dos anys, és de 5,05 euros per metre quadrat i és anual. Per tant, l'amo d'un pis buit de 100 metres quadrats paga 505 euros l'any. Hi ha excepcions: si són segones o terceres residències per a ús familiar o de lleure, domicili social o fiscal d'alguna activitat econòmica o s'estan intentant vendre.
Aquest impost es revisarà per veure quines excepcions es poden eliminar. Per l'Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), no s'ha d'intervenir al mercat immobiliari i, conseqüentment, es mostra contrària a la modificació de l'impost sobre els pisos buits per endurir-lo amb l'objectiu de posar més habitatges de lloguer.
Comentaris (19)