Jover adverteix que les persones que no trobin feina de temporada hauran de marxar

El portaveu del Govern, però, confia que molts dels treballadors que estan ja al país acabaran sent contractats: “hi ha més de 2.000 ofertes al Servei d’Ocupació”

Cua de temporers a Andorra Telecom.
Cua de temporers a Andorra Telecom.

El portaveu del Govern, Eric Jover, ha reconegut que hi ha preocupació per l’allau de persones que busquen fer la temporada a Andorra. Tot i defensar el col·lectiu recordant que “ens aporta riquesa”, ha avisat que qui no trobi feina no podrà romandre al país. I, per tant, haurà de marxar. Ara bé, s’ha mostrat convençut que un nombre important podrà treballar, vist l’elevat nombre d’ofertes al Servei d’Ocupació, prop de 2.000. Més complicat, ha reconegut, serà donar solucions en matèria d’allotjament.

No hi ha cap dubte que el nombre de persones que han arribat els darrers dies al país amb la intenció de fer temporada d’hivern és elevat. Molt més del que era habitual. I això inquieta. Primer, perquè encara molts d’ells no tenen feina lligada. I en altres casos, tampoc lloc on viure. Per això, el Govern ha encetat, segons ha explicat Jover, “reunions tècniques transversals” amb els ministeris implicats per fer seguiment de la situació.

“Cal reforçar el missatge que gràcies a la seva aportació ens permeten fer funcionar el nostre model econòmic”, ha posat en relleu el portaveu de l’executiu parlant del col·lectiu de temporers

“Cal reforçar el missatge que gràcies a la seva aportació ens permeten fer funcionar el nostre model econòmic”, ha posat en relleu el portaveu de l’executiu. Així, ha volgut deixar clar que “ens aporten riquesa”. Per això, ha defensat el col·lectiu, tot i que també ha avisat que “no poden anar en contra ni de l’equilibri ni de la seguretat”, problema que, ha assegurat, no s’està donant.

El que sí que es vol des del Govern és “fer el màxim per un bon procés d’acompanyament” així com “un seguiment acurat”. Es té clar que “hem d’atendre’ls, aportar-los informació i també recordar-los les obligacions, tant les que els dona el permís de residència com les que tenen en cas de ser considerats només visitants”, que és com, de moment, compta qui estigui al país sense contracte.

Justament, aquest pot ser un dels problemes: que hi hagi gent que no trobi feina. En aquest sentit, Jover ha estat contundent. “Les persones que es trobin sense feina i sense lloc on viure no poden romandre al país. Tenen un lloc d’origen i, si no tenen treball, hauran d’allunyar-se d’Andorra”, ha afirmat. Ha puntualitzat, però, que si cal i ho necessiten, se’ls pot donar alguna mena d’ajut, però no pas “a mitjà i llarg termini”.

En tot cas, sí que ha volgut llançar un missatge de certa confiança. I, no es pot negar, també de certa esperança per aquelles persones que estan buscant feina. “Tenim una situació laboral amb una manca de personal important”, ha recordat. Així, ha indicat que “hi ha un màxim històric d’ofertes de treball i moltes d’aquestes persones hi podrien optar”. Concretament, “més de 2.000” disponibles al Servei d’Ocupació. “Hi ha un percentatge important que entrarien en la tipologia de competències previstes per a la quota de temporers”, ha manifestat Jover.

Més complicat, però, serà resoldre la segona gran pota del problema: on viuran aquests treballadors. La dificultat per trobat habitatge hi és i el portaveu del Govern ha reconegut que la solució és difícil. De fet, ha apuntat que “cada cop volem que les empreses lliguin més aquests dos elements: contracte i allotjament”.

Comentaris (17)

Trending