El Dia Internacional de les muntanyes recupera l’alpinisme clàssic amb Denis Urubko

La celebració es farà el pròxim dia 11 a l'Auditori d'Ordino amb un col·loqui i la projecció de la cinta 'The Art of the Alpinism’

L'alpinista Denis Urukbo.
L'alpinista Denis Urukbo. COMÚ D'ORDINO

Després de l’homenatge als inicis de l’alpinisme i els pioners polonesos de l’edició passada, el Dia Internacional de les muntanyes torna a recuperar la memòria de l’alpinisme clàssic amb el convidat rus Denis Urubko. La celebració organitzada pel comú d’Ordino conjuntament amb Viladomat Esports i la col·laboració del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i la Unesco, es farà el divendres 11 de desembre a les 21 h, a l’Auditori Nacional.

Com a novetat en l’accés gratuït, serà imprescindible la reserva de la localitat en línia, a través del web www.4tickets.com. Els actes de celebració es concreten en la projecció de la cinta ‘The Art of the Alpinism’ i un col·loqui protagonitzat pel públic assistent i el convidat. Urukbo compartirà amb els aficionats històries sobre noves línies, i introduirà conceptes com la creativitat i responsabilitat en els ascensos extrems de la seva extensa trajectòria.
Nascut a l’antiga Unió Soviètica i criat a l’exèrcit durant vint anys, Denis Urukbo compta amb el seu crèdit amb els 14 vuit mils, 15è alpinista en aconseguir-ho, dos d’ells, Makalu i Gasherbrum II, a l’hivern.

A més, va obrir noves rutes en cinc vuit mils i va fer alguns dels rescats més recordats, com el d’Iñaki Ochoa d’Olza el 2008 o Elisabeth Revol a Nanga Parbat el 2018. En els últims anys s’havia especialitzat en ascensos hivernals, sense la fortuna d’haver aconseguit els seus últims objectius. La muntanya el va treure del cim del Broad Peak fa poc, on va arribar als 7.400 metres després d’haver patit dues caigudes i salvar la seva vida per miracle. Després va decidir tornar del seu intent en solitari i posar fi a la seva carrera com a alpinista d’alt nivell.

Etiquetes

Comentaris

Trending