El controvertit aire pur d’Andorra ja es troba en algunes botigues

El ‘pack’ d’Essential Air envasat al Principat es pot trobar per cent euros, això sí, sense referències ni a la Reserva de la Biosfera ni logos de l’Unesco

Estacions de servei, farmàcies o algun centre comercial ofereixen el producte.
Estacions de servei, farmàcies o algun centre comercial ofereixen el producte.

Col·leccionar aire d’Andorra, pur, puríssim, ja no és només fruit de la publicitat i el màrqueting i alguns encàrrecs a mida. En alguns establiments del país ja es pot trobar el ‘pack’ d’Essential Air envasat al Principat. El producte en qüestió, d’allò més controvertit i que forma part d’una ‘col·lecció’ internacional que també ofereix aire d’altres racons del món, va saltar a la palestra pel fet que es promocionava al·ludint a la Reserva de la Biosfera i apropiant-se sense manies del logo de la Unesco.

Inicialment, almenys aparentment, només es podia accedir al producte per encàrrec. Fet a mida, com aquell que diu. De fet, fa anys que es promovia l’envàs d’aire pur d’Andorra lligat a una empresa que està directament vinculada amb l’empresari Narcís Socias, immobiliari i, sobretot des de fa un temps, cònsol honorari de Rússia al Principat, càrrec que l’ha posat en el punt de mira des de l’esclat de la guerra a Ucraïna.

El rètol gegantí que promociona el producte.

Relacionat

Estupefacció per la comercialització d’aire d’Ordino amb l’esquer de la Reserva de la Biosfera

Sigui com vulgui, en algunes botigues es comercialitza el producte, en forma d’estoig, a raó d’un centenar d’euros la unitat. Hi ha estacions de servei, per exemple a Encamp, que l’ofereixen. Però també alguns centres comercials o algunes farmàcies. Essential Air en aquest cas del Principat, amb els deguts certificats i altres parafernàlies vàries que acrediten que l’aire en qüestió procedeix i s’ha envasat a Andorra.

Al lloc web sí que apareixen els logos.

Relacionat

Comú i Unesco exigiran la retirada dels logos oficials a l’empresa que diu envasar aire d’Ordino

El que en cap cas es pot acreditar és que és l’aire d’una Reserva de la Biosfera. El producte sí que pot usar alguns símbols d’Estat perquè va demanar l’empresa que el comercialitza els respectius permisos per posar-lo al mercat fent referència a Andorra. Però no es pot referir ni a Ordino ni encara menys al fet que és una Reserva de la Biosfera sota el paraigua de la Unesco. En aquest sentit, les institucions involucrades van exigir a l’empresa promotora que fes el favor de deixar les denominacions internacionals al marge del producte.

El lloc web d'Essential Air, ja sense logos.

Relacionat

Els envasadors d’aire d’Ordino retiren els logos de la Unesco i de la Reserva de la Biosfera

Després d’algunes reclamacions, d’alguns intercanvis de correus electrònics i alguns contactes personals amb el representant de la firma que promou l’Essential Air andorrà, els logotips i altres denominacions que s’havien usat sense consentiment van desaparèixer d’espais com els llocs webs o altres retolacions. I amb l’estoig que es comercialitza tampoc no hi fa cap mena de referència.

Comentaris (10)

Trending