Concòrdia vol que l’obligació d’acreditar català sigui per a tots els permisos de residència

La formació presenta 24 esmenes a la llei de la llengua pròpia i oficial amb l’objectiu de ser més exigent amb l’ús i la promoció de l’idioma i marcant que, per poder renovar qualsevol permís calgui acreditar que s’arriba al nivell A2

Els parlamentaris del grup de Concòrdia.
Els parlamentaris del grup de Concòrdia. concordia

Concòrdia vol que l’obligació de tenir un coneixement bàsic del català sigui per a qualsevol nouvingut i no només per aquells que hagin de renovar un permís de residència i treball. La formació entén que cal anar més enllà en algunes obligacions en la llengua oficial i així ho exigeixen en les esmenes presentades al projecte de llei ara a tràmit parlamentari. De fet, es vol que les persones tinguin com a mínim el nivell A2 i també es vol ser més exigents en altres àmbits, com ara en la publicitat comercial.

En total, el principal grup de l’oposició ha presentat 24 esmenes al projecte de llei de la llengua pròpia i oficial. Encara, però, trigaran a ser debatudes en comissió, ja que el text ha estat objecte de pròrroga per part d’altres grups. El que queda clar, de moment, és que Concòrdia considera que per promoure i protegir el català s’ha de ser més exigent. I en diferents àmbits.

El principal, però, el que és un dels punts que més polseguera ha aixecat de la llei: el d’exigir el coneixement del català als immigrants que s’instal·lin al país. Si des del Govern s’entén que, per ara, aquesta obligació s’ha de limitar a aquelles persones que treballin de cara al públic i, així doncs, només es demanarà a qui s’hagi de renovar una autorització de residència i feina, Concòrdia vol que se sigui més ambiciós. Per això, es vol “establir l’obligació de seguir una formació de llengua catalana per a totes aquelles persones nouvingudes que tinguin un coneixement inferior al nivell A2”. Només no caldria assistir a aquests cursos si es demostra el coneixement bàsic de l’idioma. També quedarien exempts “si el candidat és físicament o mentalment incapaç de participar en un curs de formació lingüística i presenta un certificat mèdic que ho atesti”.

Es vol “establir l’obligació de seguir una formació de llengua catalana per a totes aquelles persones nouvingudes que tinguin un coneixement inferior al nivell A2”

De fet, en un altre canvi que es vol fer a l’exposició de motius ja es deixa clar que es vol garantir que “les persones titulars d’una autorització que faci possible la seva residència a Andorra tinguin el coneixement mínim necessari per tal d’interactuar amb la resta de persones que viuen al país mitjançant la llengua nacional”. Aquí s’eliminaria la referència concreta, que hi ha a la llei original, als permisos de residència i treball. A banda, ja en l’article 3, que parla de la integració dels no catalanoparlants, s’estableix que “totes les persones majors de 18 anys que vulguin establir-se a Andorra han de ser informades i orientades per tal de poder seguir les sessions de formació lingüística segons el seu nivell i ser capaces d’adquirir, com a mínim, una competència lingüística requerida per aquesta llei”.

En altres esmenes de Concòrdia també s’explicita la voluntat de ser més exigents amb el coneixement i l’ús del català. Així, pel que fa a la publicitat comercial i els escrits impresos es demana que es puguin fer només en la llengua oficial, sense opció a emprar una altra com a secundària. A banda, als sectors de l’hostaleria i la restauració es demanarà al treballador tenir el nivell A1 i no només iniciar les converses en català sinó també “mantenir la conversa fent ús d’expressions i frases senzilles relacionades amb la seva professió”.

Aquesta idea, la de no limitar-se a començar un diàleg en l’idioma oficial sinó continuar-lo també es demana a altres àmbits com ara el transport o en altres serveis oberts a públic. A banda, centres d’estudis privats que emetin titulacions oficials hauran de tenir el català com a llengua en l’educació i la comunicació.

Un altre canvi que es proposa fa referència a les multes. Es vol que tota infracció, fins i tot les més lleus, ja comporti una sanció econòmica. Si el text original permetia en alguns casos limitar-se a una amonestació per escrit, l’esmena proposada demana que el mínim sigui de 600 euros.  

Comentaris (33)

Trending