Campanya per aturar la taxa comunal sobre la tinença de gossos abans no es creï

L’anunci que les corporacions parroquials pretenen aplicar a partir de l’any que ve un tribut en funció del pes de les mascotes genera enrenou a la xarxa i s’alerta que de tirar endavant el nou gravamen augmentaran els abandonaments

Una captura de pantalla de la campanya a change.org.
Una captura de pantalla de la campanya a change.org.

Tot just és un plantejament que hi ha sobre la taula i ja ha aixecat una airada campanya en contra. La taxa comunal encara ni tan sols creada sobre la tinença de gossos ja té en marxa la seva campanya contrària a change.org. L’anunci de la intenció dels comuns ha generat una airada reacció entre centenars de propietaris de cans que consideren un llast que es pugui arribar a aplicar aquest tribut. De fet, alguns comuns, abanderats pel d’Andorra la Vella, pretenien aprovar la taxa aquest passat dimarts, però l’oposició de dues corporacions ho va frenar momentàniament.

Ara és la ciutadania qui intenta fer sentir la seva veu per evidenciar que no es pot aplicar l’esmentat tribut, que aniria en funció, sobretot, del pes de l’animal en edat adulta. Els promotors de la campanya electrònica de recollida de signatures consideren que si s’arriba a implementar el tribut, l’abandonament de gossos serà molt notable, podent fer arribar la gossera al col·lapse o més hi tot. Hi ha uns quants comuns, però, que tenen la ferma decisió de tirar endavant la iniciativa.

Les taxes, que no necessiten una llei que les empari, han de tenir un objectiu finalista. És a dir, la seva recaptació s’ha de destinar a un propòsit que ha de ser sabut per aquella persona que ha de satisfer l’esmentat tribut. En aquest cas, la intenció seria que la recaptació s’incorporés a la partida d’higiene o de servei, en funció de com estigui distribuït cada comú, per tal de fer front a la despesa que suposa netejar els carrers de tifes de gos. Hi havia serrells encara per acabar de tancar sobre el tribut però la idea és que els paràmetres de la taxa fossin uniformes per a totes les parròquies.

Una noia passeja un gos.

Relacionat

Pagar per tenir un gos en funció del que pesi (d’adult)

Fonts coneixedores de la iniciativa han assegurat que la voluntat era que dimarts passat, durant la reunió de cònsols, es tanqués la qüestió. Però dos comuns s’hi van oposar demanant una mica més de temps per acabar de madurar la proposta i que s’aparqués la decisió última per al mes de novembre. Les fonts comunals asseguren que haurien estat aquests opositors els que s’haurien encarregat d’explicar el plantejament comunal per intentar aixecar una reacció contrària de la ciutadania.

En qualsevol cas, hi ha cinc comuns que tenen tota la intenció del món, almenys ara per ara, de tirar endavant el tribut. Una altra cosa, és clar, és que s’inclouran tot una llista d’exempcions, com per exemple aquells que tinguin gossos per la feina o com a suport necessari, com podrien ser els pigalls en el cas, per exemple, de les persones amb deficiències visuals.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending