Pagar per tenir un gos en funció del que pesi (d’adult)

Els cònsols miren de consensuar una taxa sobre la tinença de cans que voldrien començar a aplicar l’any que ve i la recaptació de la qual aniria sufragar el cost de la neteja de carrers per les tifes

Una noia passeja un gos.
Una noia passeja un gos. ARXIU

Model suís sobre tinença de gossos. Aquest és el model en què s’emmirallen els comuns, liderats pels d’Andorra la Vella, per crear una taxa. Qui tingui un ca, o el vulgui tenir, haurà de pagar un tant que encara s’ha de definir en funció del pes adult de l’animal. En principi aquesta és la variable més plausible, encara que les característiques del nou tribut encara no estan tancades del tot. Un dels primers passos és poder disposar d’un cens caní ajustat a la realitat, que també s’ha de veure com s’acaba articulant.

Els cònsols estan treballant en la qüestió. Vista la dificultat del projecte de multar a aquells que no recullen els excrements dels gossos en la via pública, la creació de la taxa seria el substitut, per dir-ho d’alguna manera. Els comuns poden crear taxes sense necessitat de modificar cap llei ni res que se li assembli. Només els impostos tenen reserva de llei. Però cal que els diners obtinguts amb una taxa tinguin un objectiu finalista. Per dir-ho d’alguna forma, un impost és una contribució genèrica. Una taxa, és concreta.

El més probable és que es lligui la recaptació en matèria de tinença de gossos al cost que té per les administracions comunals el fet que la població tingui cans. Això és, essencialment, la despesa que fan els comuns en higiene de les vies públiques per eliminar la presència de tifes. Que la iniciativa l’abanderi Andorra la Vella no és gens d’estranyar. A la capital sempre hi ha hagut moltes queixes per l’estat en què es troben moltes voravies. Tot i que hi ha espais naturals propers a la ciutat, molts propietaris no prou cívics treuen a passejar les seves mascotes pels carrers i no retiren els excrements quan tocaria.

En tot cas, la qüestió està damunt la taula però hi ha serrells que s’han d’acabar de tancar. O més que serrells hi tot. Cal definir exactament els paràmetres en funció dels quals es cobrarà i, sobretot, quant es cobrarà. Cap de les fonts consultades no ha volgut ni tan sols avançar una forquilla de preus. Tampoc no està clar quan entraria en vigor la nova taxa, que seria, això sí, uniforme a totes les parròquies. La voluntat seria poder-la aplicar ja l’any que ve. Però no és segur del tot. Durant el present mandat comunal, però, segur que veu la llum.

Etiquetes

Comentaris (44)

Trending