Les associacions feministes qualifiquen de teocràcia el Principat davant les declaracions del Vaticà

Stop Violències i Acció Feminista defensen el dret de la dona a decidir si vol interrompre l’embaràs, com a mínim, sota els tres supòsits

Una pancarta apareguda a l'Alt Urgell, on els grups feministes fan costat als seus homònims del Principat.
Una pancarta apareguda a l'Alt Urgell, on els grups feministes fan costat als seus homònims del Principat. ARXIU

Després de l’homilia pronunciada durant la missa de Meritxell per part de l’arquebisbe i diplomàtic de la Santa Seu, Bernardito Auza, tant Stop Violències com Acció Feminista han declarat que consideren inacceptable que l’Església Catòlica decideixi sobre “una qüestió que té a veure amb el cos de la dona”. A més, han lamentat que es limiti “un dret fonamental” i han defensat que, almenys sota els tres supòsits, l’avortament hauria d’estar despenalitzat.

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, ha destacat que “és lamentable que es parli de respecte quan obligar a parir una dona que ha estat violada es considera cultura. Potser un dia hem de començar a separar el poder de l’Església del de l’Estat. Resulta que som una teocràcia. El nostre Copríncep episcopal va declarar fa uns anys que som un verí que està matant l’arbre de la institució per defensar l’avortament”.

Per la seva part, la presidenta d’Acció Feminista, Aurora Baena ha recordat que la postura ja estava clara des de fa tems. “Ni la crisi de la pandèmia ni res ha aturat un debat amb Govern que, per la seva part, era estèril. Està molt bé que ho digui a la missa, com a Església, el problema és l’intromissió a l’Estat. Aquí és on tenim el conflicte, perquè som les ciutadanes i els ciutadans els que demanem despenalitzar l’avortament”, i ha afegit que “el tema ha quedat molt clar perquè no ha sortit de les associacions feministes, sinó d’una missa de Meritxell. Hi ha alguna cosa més simbòlica?”

Ambdues entitats critiquen el servei d'assessorament de Govern per a les dones que volen avortar fora del país perquè “en cap cas soluciona el problema”.

Respecte a la despenalització de l’avortament sota supòsits -risc per la vida de la mare, violació o malformació del fetus-, Mendoza ha declarat a l’Altaveu que “no hi ha cap llei sobre el cos de l’home que li prohibeixi una pràctica de salut. Nosaltres estem a favor de l’avortament lliure però el país no està preparat encara, així que de moment és una qüestió de drets humans tenir, com a mínim, aquest dret sota supòsits”.

Per últim, les dues presidentes han coincidit a l’hora de parlar sobre l’assessorament per part de Govern a les dones que volen avortar fora del país. “No ens han d’ajudar a fer-ho fora d’Andorra, hem de fer-ho a casa perquè paguem els impostos aquí”, ha apuntat la màxima representant d’Stop Violències. “Si jo no tinc mitjans per desplaçar-me, no puc avortar. Només és un servei d’assessorament, però en cap cas soluciona el problema. Els drets estan per fer-los servir o no fer-los servir, però ara s’està limitant un dret a una part de la ciutadania”, ha conclòs Baena.

Comentaris (1)

Trending