Andorra impulsa, amb cinc països més, una declaració contra l’abús sexual als infants

El document ha rebut el suport de 37 Estats i de la Unió Europea i posa en relleu la importància de no culpabilitzar mai les víctimes de les situacions viscudes, ja que això provoca que molts ho amaguin i els agressors quedin impunes

Comentaris

Una imatge de l'edifici del Consell d'Europa.
Una imatge de l'edifici del Consell d'Europa.

Aquest dissabte se celebra el Dia Europeu contra l’explotació i l’abús sexual infantil. En el marc d’aquesta jornada, sis Estats membres del Consell d’Europa, entre els quals Andorra, han impulsat una declaració conjunta, que ha rebut el suport de fins a 37 altres països. En ella remarquen que no s’ha de culpabilitzar mai els nens de les situacions viscudes, fet que en moltes ocasions provoca que amaguin el que han patit. També s’aposta per “millorar i enfortir” el marc regulatori i per la implementació en la seva totalitat del conveni de Lanzarote.

El text ha estat impulsat per Andorra conjuntament amb cinc països més de l’organisme internacional: Bèlgica, Luxemburg, Mònaco, San Marino i Eslovènia. I, posteriorment, ha rebut el suport de 37 altres Estats així com de la Unió Europea. En ell es posa en relleu l’eix de la jornada d’aquest any, el fet de “donar veu a les víctimes (...) i escoltar les seves històries per aprendre lliçons valuoses i inspirar canvis de polítiques”.

En aquest sentit, s’alerta que l’explotació i l’abús sexual de nens “passen sovint desapercebuts” i que els infants, “pels sentiments de vergonya o culpa o per la por a no ser creguts”, acostumen a no parlar-ne. I això fa que “bona part d’ells siguin desconeguts i ignorats” i que “els perpetradors quedin impunes”. Per això, es posa en relleu que “és fonamental recordar que la violència sexual que pateixen mai és culpa seva” i “ajudar-los a confiar en els altres”.

La declaració remarca la importància d’escoltar les víctimes per “aprendre del seu patiment” i “poder reconèixer millor els signes dels abusos” així com “millorar els serveis de protecció i prevenció”. Així, es considera que “és essencial trencar el silenci creant consciència a tots els nivells de les nostres societats”. I sobre els infants que han patit aquesta xacra, la declaració indica que “necessiten poder parlar lliurement, sense por, rebre suport actiu sense discriminació, afrontar el trauma i viure una vida sana”.

El document també aposta per “millorar i enfortir el marc legal i regulatori” i per “fer servir totes les eines disponibles per definir i coordinar el treball entre països, sectors i organismes responsables de la protecció de la infància”. A la vegada, es referma la necessitat de desplegar en la seva totalitat el conveni de Lanzarote com a model perquè els Estats protegeixin els nens de l’explotació infantil.

Comentaris (1)

Trending