Sílvia Bonet s'escuda en el reglament del grup mixt per considerar-se 'intocable'

Comentaris

La consellera ‘viatgera’ Sílvia Bonet s’oposa a qualsevol canvi que afecti la seva situació al grup mixt. Accepta, a contracor, que se la rellevi de la delegació andorrana al Consell d’Europa, però no pas abans del mes d’octubre. En la carta enviada la setmana passada al síndic general, Vicenç Mateu, i a la qual ha tingut accés l’Altaveu, Bonet s’aferra a que qualsevol canvi que afecti el grup mixt s’ha de fer per unanimitat, i com que ella no està d’acord a la supressió, per exemple, de la seva dedicació exclusiva, dóna per fet que aquesta supressió no pot tirar endavant. La parlamentària invoca la unanimitat que exigeix el reglament de funcionament del grup mixt per introduir qualsevol canvi en el funcionament. Però oblida Bonet que aquell reglament no parla en cap moment de les dedicacions ni de les delegacions internacionals. Sí que es refereix, per exemple, a les comissions legislatives.

La carta de Bonet a Mateu recorda que el 2 d’abril del 2015 va sol·licitar poder disposar de la condició a ple temps en vista de la incompatibilitat que presenta el meu càrrec laboral al SAAS”. La parlamentària justifica que va ser arrel de la seva petició que es va generar l’excepció beneficiosa per als integrants del grup mixt de poder disposar d’un conseller a dedicació exclusiva de cada dos, quan allò que s’havia acordat amb anterioritat és un de cada tres. L’acord de la junta de presidents del 14 d’abril del 2015 va establir per al grup mixt la possibilitat de l’un de cada dos si aquest grup està composat per més d’una formació política”. Recorda en la carta, doncs, l’exconsellera general d’SDP ara independent que aquest pacte “em va permetre poder disposar d’aquesta condició a dedicació plena”. 

Per tant, “la meva valoració és que considero que no es trenca l’acord pel fet de quadar-me en la condició de consellera independent dins el grup mixt”. De fet, aquesta mateixa lectura l’hauria fet la Sindicatura. I, de fet també i segons com s’interpreti, almenys quant a la qüestió de la dedicació exclusiva, el raonament seria: si a Sílvia Bonet ja se li va fer un vestit a mida el 2015, el 2017 no s’hauria de canviar aquell vestit. No obstant això, entén Socialdemocràcia i Progrés (SDP) que llavors tenia el suport d’un partit que ara no el té perquè n’ha abandonat la militància.

Després s’endinsa a rebatre el corrent d’opinió en relació a la seva continuïtat o no en la delegació davant el Consell d’Europa. Deixa clar que “m’oposo” a aquesta modificació que es presumeix i s’agafa a la suposada unanimitat que exigeix qualsevol canvi en el funcionament del grup mixt segons el seu propi reglament. Però el reglament no contempla ni les delegacions ni la dedicació. I el fet que Bonet estigués a la delegació al Consell d’Europa responia a un pacte pel repartimetn de seients entre el PS i SDP. SDP va delegar en ella. Però Bonet queda clar que ja no forma part d’SDP.

No obstant això, la parlamentària exigeix poder-se quedar a Estrasburg almenys fins a l’octubre. I ho argumenta dient que “actualment estic a punt de presentar un informe del qual ja he presentat l’esborrany a la comissió, i en la propera reunió de la comissió de finals de maig ja presento el document definitiu i poder fer la presentació al plenari per la votació en la sessió de juny”. A més a més, “el grup socialista del Consell d’Europa em va nomenar vice-presidenta de la comissió d’afers socials, salut i desenvolupament econòmic, i com a tal, puc formar part com a membre del bureau del SOC. El meu mandat acaba a la sessió d’octubre. He demanat una carta al president del grup socialista del Consell d’Europa, senyor Nicoletti, que informi sobre aquesta situació i que es pugui ajornar aquesta decisió”.

En definitiva, que Bonet reclama el manteniment de la dedicació exclusiva en funció de la seva demanda d’abril del 2015 i reclama, també, que no se la remogui del Consell d’Europa fins a l’octubre i fins que no hi hagi unanimitat dins el grup. De fet, és la mateixa posició que manté Sindicatura, que per alguna cosa Bonet ja va deixar SDP, després de parlar-ho amb els dos màxims responsables de l’òrgan presidencial del Consell General. De fet, la subsíndica general, Mònica Bonell, ja va advertir que el fet que hi hagi una majoria que no pretengui el mateix que Bonet no vol dir que s’atengui la veu majoritària.

PS i SDP han deixat clar entre ells que la cadira del Consell d’Europa resta en mans del pacte. I que si SDP no acaba fent valdre el seu dret (i que la representació recaigui en Sílvia Bonet ara mateix no ho seria), reclamarà que algun dels seus consellers pugui acudir a Estrasburg. Quant a la dedicació exclusiva, SDP també entén rotundament que a la parlamentària ara independent no li pertoca. I és possible, segons algunes fonts, que en propers dies hi hagi algun moviment contundent de la formació presidida per Jaume Bartumeu per deixar clar que està farta de l’atrinxerament de Bonet. El PS, sobre la dedicació plena a la tasca legislativa, no és tan dur com SDP però també entenc que no li pertocaria. I que establiria un precedent molt perillós que un sol parlamentari independent es pogués dedicar en exclusiva a la tasca política, que té una vocació amateur al Principat.

Comentaris

Trending