Senderistes i amants de la muntanya reclamen normatives clares d’accés a espais naturals

Es vol evitar ensurts en llocs on en principi només s’hi pot anar a peu i que es malmetin paratges protegits o d’alt valor mediambiental

Turistes amb el cotxe fins pràcticament dins l'estany de les Abelles.
Turistes amb el cotxe fins pràcticament dins l'estany de les Abelles.
Senderistes i amants de la muntanya del Principat reclamen que s’estableixin normatives clares i si pot ser unificades que regulin de manera definitiva l’accés al patrimoni natural. D’aquesta manera manera es vol evitar que excursionistes que caminen per indrets on se suposa que només s’hi pot accedir a peu pateixin algun ensurt o que es malmetin o es posin en risc paratges d’alt valor mediambiental.

El fet que cada comú tingui la seva pròpia ordinació en relació a l’accés a camins de muntanya o zones naturals -protegides o no- fa molt difícil les actuacions de control, perquè ni els comuns tenen molt sovint els mitjans humans necessaris per actuar ni els banders tampoc no tenen -almenys no sempre- la potestat per fer-ho. Les piruetes d’un pilot professional d’enduro (Josep García) ascendint per una mena de tartera del pic Negre, a la vall del Madriu-Perafita-Claror, ha tornat a posar de manifest la regulació clara de la situació.

De fet, hores d’ara encara no s’ha formalitzat, ni per part de cap comú ni per part de l’òrgan de gestió de la vall, cap denúncia, tot i que es va arribar a anunciar. L’únic que es va fer va ser posar en coneixement de la policia les imatges de l’aventura de l’endurista, sense que hagi transcendit hores d’ara cap actuació concreta del servei de l’ordre. Els comuns immersos a la vall (Andorra la Vella, Escaldes, Sant Julià i Encamp) estan acabant d’ultimar una normativa comuna per a tot el Madriu que hauria d’establir negre sobre blanc i sense dubtes quan i on es pot accedir de forma rodada a la vall.

Però la demanda d’excursionistes i ecologistes va molt més enllà. Es reclama una normativa global. Els darrers dies, per exemple, s’ha tornat a obrir un debat a les xarxes socials després que es constatés com s’arriba amb cotxe fins al peu de l’estany de les Abelletes i es pot muntar tranquil·lament una mena de tendal alhora que fer una barbacoa -quan fa setmanes que està recomanat no encendre foc en paratges naturals- o anar amb canoa amb total impunitat pel llac.

Etiquetes

-

Relacionat

El pilot de les piruetes al Madriu es mostra “penedit” i assegura que no sabia que el paratge estava protegit
-

Relacionat

Clam a favor del respecte a la vall del Madriu i a la no criminalització de tots els motoristes

Comentaris (2)

Trending