Clam a favor del respecte a la vall del Madriu i a la no criminalització de tots els motoristes

La policia analitzarà el comportament del pilot Josep Garcia i les seves piruetes a la zona del pic Negre tenint en compte que l’accés rodat hi està prohibit i que duia a terme una pràctica de risc

-
-

La polèmica desfermada pel pilot d’enduro professional Josep Garcia i les seves piruetes per la zona del pic Negre, a la vall del Madriu-Perafita-Claror, han encès les xarxes, els responsables dels quatre comuns que gestionen conjuntament l’espai declarat d’interès patrimonial per la Unesco i fins i tot la policia, que analitzarà el comportament de l’‘endurista’, que al cap de poca estona que l’‘Altaveu' es fes ressò de la seva ‘gesta heroica’ i de les reaccions que estava suscitant ha retirat el vídeo que protagonitza de les seves xarxes socials. Tot plegat ha generat una allau de crítiques cap al pilot, i un clam a favor del respecte al Madriu i els paratges naturals alhora que una crida a no criminalitzar tots els motoristes en general.

Garcia és un valor emergent d’un esport molt arrelat sobretot a Catalunya -va néixer a Súria, a tocar de Manresa, el 1996- i forma part del Red Bull KTM Racing Factory Team tot participant en el campionat nacional espanyol i el mundial de l’especialitat amb més que notables resultats. La seva aventura per la canal arenisca andorrana havia generat centenars de comentaris a les xarxes, especialment a Facebook, on es ressaltaven alguns elogis per la complexitat de la seva ascensió amb crítiques severes, de molts andorrans o residents, que li recordaven que l’espai està protegit. De fet, fins i tot esportistes del país del món del motor li han retret la seva actuació.

El Codi penal considera un delicte ocasionar (o intentar-ho) “un dany irreparable o un dany greu a qualsevol dels elements que hagin servit per qualificar un espai natural protegit”

Només transcendir el fet, la directora executiva del pla de gestió de la Vall del Madriu, Susanna Simon, ha contactat amb els quatre cònsols concernits pel projecte avalat per la Unesco per posar-los al corrent de la situació. L’accés rodat hi és prohibida a tota la vall a excepció de casos molt puntuals entre els quals no hi hauria les piruetes de Garcia. En aquest sentit, i des de l’òrgan gestor de la vall s’ha tramès la gravació a la policia perquè analitzi si es pot imputar a Garcia algun tipus de delicte. Formalment no hi ha cap denúncia interposada per cap comú, entre altres coses perquè encara no hi ha una ordinació aprovada que concreti exactament tot allò referent a la gestió de la vall del Madriu i Perafita i Claror.

Segons les fonts consultades, la policia haurà de valorar, més enllà que és clar que el pilot s’ha saltat la prohibició d’accés rodat al paratge protegit -un fet que és de difícil publicitar i advertir sobre el terreny mateix-, si se li pot imputar algun tipus de delicte. Per exemple, si el comportament del pilot és prou greu com per atribuir-li algun tipus de delicte. En aquest sentit, el Codi penal considera punible el fet d’ocasionar “un dany irreparable o un dany greu a qualsevol dels elements que hagin servit per qualificar un espai natural protegit”.

Per aquest motiu es podria a castigar, sent punible també la temptativa, “amb pena de presó de tres mesos a tres anys, multa fins a 60.000 euros i inhabilitació per a l’exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys”. També es podria valorar el risc que ha generat el pilot amb la seva pràctica, però en aquest sentit seria difícil que prosperi perquè l’únic risc que Garcia hauria creat és contra ell mateix, ja que en aquell indret, òbviament, no hi circulen altres conductors ni al moment de fer l’ascens va posar en perill altres persones.

Els quatre comuns implicats en la vall (Andorra la Vella, Escaldes, Encamp i Sant Julià) tenen embastada l’ordinació conjunta que ha d’imposar sancions exemplars en casos com aquest

Amb tot, l’única cònsol que ha fet manifestacions públiques en referència a l’afer, i sense saber-ne gaire detalls, ha estat la d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que ha lamentat el fet però ha deixat clar que el comú de la capital no ha interposat cap denúncia ni té intenció de fer-ho. Marsol, amant de les motos, ha estat una de les que ha demanat que no es posi tots els pilots, tots els motoristes, al mateix sac. Aquest sentiment, de fet, seria compartit, també, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, per la Federació Andorrana de Motociclisme (FAM). Fonts d’aquesta entitat han lamentat que per l’actitud d’una persona aïllada es pugui malmetre la imatge de tot un col·lectiu.

Des de la FAM, justament, s’ha indicat que tot sovint, alguns cops com a entitat, però més sovint encara els seus dirigents a títol personal han contactat amb persones, sovint pilots d’un cert nivell, que com el cas de Garcia -encara que potser no de forma tan exagerada- duen a terme pràctiques fora de la norma al Principat per advertir-los que deixin de fer-les pel dany global que causen al conjunt d’amants de les motos. De fet, la federació és un dels organismes, per exemple, que treballen en la confecció de la llei de patrimoni natural o que també està al cas de l’ordinació comunal conjunta que sobre la vall del Madriu es voldria aprovar abans no acabi l’any.

La FAM lamenta el dany a tot el col·lectiu d’amants de les motociclistes que pot ocasionar la conducta individual i aïllada d’una sola persona

Des de Sant Julià i, sobretot, des del comú d’Escaldes, que ostenta la presidència de torn del pla gestor, s’ha volgut ser formalment molt prudents alhora de valorar la situació, tot i deixant passar uns dies per tal que la policia pugui fer una primera anàlisi de tot plegat. Fonts consultades properes al pla de gestió han recordat que el paratge per on Garcia fa la seva ‘heroica’ ascensió és on, justament, hi va haver la torrentada que l’estiu del 2015 va deixar la parròquia escaldenca sense aigua durant molts dies. De fet, l’aspecte que presenta el terreny, sense res de vegetació, encara és una conseqüència d’aquella torrentada.

Les fonts consultades han explicat que feia moltíssim, anys fins i tot, que no es tenia tan clara constància d’una vulneració tan flagrant de la prohibició de l’accés rodat. En el mandat comunal anterior, poc o molt, els comuns sí que havien anat traslladant constatacions a la policia de vehicles -tot sovint de dues rodes, encara que també algun quad- que se saltaven la normativa. Però els darrers temps aquestes ‘anomalies’ havien caigut en picat. Potser perquè no s’havia enxampat ningú. La ‘gesta heroica’ de Josep Garcia, però, ha batut rècords. Com rècords bat també la tempesta que ha generat. En pro del Madriu i de no posar tots els pilots de motos o amants del trial, l’enduro o la disciplina que sigui al mateix sac. 

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending