Tres propostes per gestionar el transport sanitari sense la filial d’Ambulàncies del Pirineu

Repeteixen la mateixa ADP i les altres dues UTE que aspiraven al primer concurs però no Cor de les Valls, que amb una oferta econòmica molt a la baixa -forfet diari d’un euro- va enervar la resta d’aspirants i provocar que el SAAS el declarés desert

Una ambulància de l'actual concessionari estacionada a l'hospital i reflectida en uns vidres.
Una ambulància de l'actual concessionari estacionada a l'hospital i reflectida en uns vidres. Toni Solanelles

El segon concurs per a l’adjudicació del servei de transport sanitari comptarà, finalment, amb tres ofertes. Serà entre les quals haurà de triar el SAAS per, ara sí, adjudicar definitivament aquesta tasca pels pròxims anys. Repeteixen tres de les empreses o UTEs que ja es van presentar a l’anterior, però no Cor de les Valls, filial d’Ambulàncies del Pirineu, una altra de les candidates a la primera licitació i que, de fet, va provocar amb la seva proposta econòmica, molt a la baixa, l’anul·lació del procés.

El termini per a la presentació d’ofertes ha finalitzat aquest dimecres, a les tres de la tarda. Serà la setmana vinent quan se celebri l’obertura de plecs i, a partir d’aquí, els responsables del SAAS hauran d’analitzar cadascuna de les tres propostes i decidir quina és la que acaben acceptant.

En aquest segon concurs, hi ha tres aspirants. Dos en forma d’unió temporal d’empreses amb l’objectiu d’aconseguir la gestió del servei. Per un costat, Ambulàncies Valira amb Ambulàncies Carlemany i Ambulàncies Egara. Per l’altra, l’aliança entre Serveis Assistència Sanitària (SAS) i Servicios Sociosanitarios Generales Spain (SSGS).

I el tercer en discòrdia és Ambulàncies del Pirineu (ADP). Es tracta de la societat, propietat de l’empresari canillenc Miquel Font, que fa anys que porta el servei. En un primer moment, ho havia fet conjuntament, justament, amb Cor de les Valls, que llavors actuava sota el nom comercial de SAV Ambulàncies. Quan ADP va assumir el transport sanitari en exclusiva, va quedar inactiva i Font la va acabar comprant. Per tant, en certa forma es pot dir que es va convertir en la seva filial.

Una ambulància d'ADP a l'accés d'urgències de l'hospital.

Relacionat

L’estratègia econòmica d’ADP podria deixar la concessionària del transport sanitari fora del concurs

En l’anterior concurs, declarat desert, la polèmica va sorgir, justament, arran de la presentació de Cors de les Valls. Ho va fer amb una oferta econòmica -un punt clau en la resolució final de la licitació, ja que suposa el 60% de la nota final- molt baixa: un forfet d’un euro diari. Molt per sota de cap de les altres ofertes.

De fet, les presentades per les dues UTE, segons ja va explicar en el seu dia Altaveu, situaven aquesta proposta econòmica lleugerament per sota del preu actual, fixat entre els 1.300 i els 1.500 euros. Per la seva banda, ADP hauria posat negre sobre blanc una oferta amb una forquilla d’entre 400 i 800.

El malestar generat va ser evident. Els altres licitadors entenien que la presentació de Cors de les Valls no deixava de ser una tàctica per fer una guerra de preus que acabés, de retruc, beneficiant ADP. Qui tampoc ho va veure clar va ser la mesa de contractació i el consell directiu del SAAS. Veient la situació es va optar per declarar desert el concurs a finals de juliol i convocar-ne el nou, que ara entra en una segona fase.

Una ambulància d'ADP.

Relacionat

La ‘guerra de preus’ protagonitzada per ADP obliga a deixar desert el concurs del transport sanitari

I ho fa amb aquests tres aspirants. Cor de les Valls no ha fet cap proposta. Per tant, s’entén que el grup empresarial d’ADP renuncia a la tàctica emprada en l’anterior licitació. Qui tampoc aspira a gestionar el transport sanitari és la Creu Roja. L’ONG també ho havia intentat, però va quedar fora del primer concurs perquè no tenia un número de registre de comerç.

Comentaris (1)

Trending