L’estratègia econòmica d’ADP podria deixar la concessionària del transport sanitari fora del concurs

La mesa de contractació haurà de valorar les ofertes que són extraordinàriament baixes en el cas de les dues que s’han formalitzat al tomb de l’actual adjudicatària, fins a treure de polleguera les altres dues aspirants a assumir el servei

Una ambulància d'ADP a l'accés d'urgències de l'hospital.
Una ambulància d'ADP a l'accés d'urgències de l'hospital. Toni Solanelles

L’estratègia econòmica seguida per Ambulàncies del Pirineu (ADP) per intentar mantenir la concessió del transport sanitari com ostenta fa més d’una dècada -un temps compartida amb Ambulàncies de les Valls, i després en solitari- pot acabar-li jugant una mala passada. En qualsevol el cas, el que ha aconseguit d’entrada és treure de polleguera les altres dues aspirants, dues unions temporals d’empreses sobre el paper, a assumir el control del servei. Les dues ofertes que hi ha al tomb de l’actual adjudicatària són tan baixes que caldrà veure si no són temeràries.

La mesa de contractació tindrà feina els propers dies, les properes setmanes. D’entrada, aquest divendres ja va prendre una primera decisió que no per sorprenent en alguns sectors, no es podia considerar previsible. Els responsables de la presa de decisions en relació al concurs pel transport sanitari assistit però no medicalitzat van deixar fora del procés la Creu Roja Andorrana en no disposar d’activitat al registre de comerç. Era una condició clara i invalidant. I en no ser subsanable en qüestió de pocs dies comporta que l’ONG es queda fora del procés.

Rètol de la Creu Roja a la façana principal de la seva seu.

Relacionat

Creu Roja queda fora del concurs pel transport sanitari que té oferta doble de l’actual adjudicatari

L’altra gran sorpresa quan es van obrir els sobres va ser la presència d’una oferta d’una societat amb la qual ningú no pensava: Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls. Durant anys, aquesta societat va operar comercialment com a SAV Ambulàncies i era l’adversària, per dir-ho d’alguna forma, d’Ambulàncies del Pirineu. Però quan aquesta darrera va assumir en solitari el transport sanitari, l’altra va quedar inactiva i l’empresari canillenc Miquel Font, com ja va avançar l’Altaveu, va fer-se càrrec de Cor de les Valls.

I amb aquesta darrera empresa hauria ideat una estratègia per poder rebaixar els preus pensant que els altres dos grups aspirants, el que formen Ambulàncies Carlemany, Valira i la matriu d’aquesta darrera, la catalana Egara, i el que configure SAS Ambulàncies i l’espanyola SSG, també farien una aposta per reduir el forfet de manera molt important. L’aspecte econòmic suposa un 60% de la puntuació en el concurs. Hi ha un forfet diari, amb la diferenciació de temporada alta (l’hivern, per exemple) i temporada baixa (els mesos d’entre temps), i tot un seguit de tarifes d’altres serveis, com pot ser el transport intern que cobreix la CASS.

Actualment, ADP, quant al forfet principal, treballa amb una forquilla en funció de la temporada que va de 1.150 a 1.500 euros diaris. Les dues UTE que aspiren a assumir la gestió del transport sanitari han fet ofertes força similar i que giren al tomb d’un 10% menys respecte als preus vigents

Actualment, ADP, quant al forfet principal, treballa amb una forquilla en funció de la temporada que va de 1.150 a 1.500 euros diaris. Les dues UTE que aspiren a assumir la gestió del transport sanitari han fet ofertes força similar i que giren al tomb d’un 10% menys respecte als preus actuals. Però és que ADP presenta un forfet que va entre els 400 i els 800 euros i, compte, Cor de les Valls fa una proposta d’un forfet a 1 euro diari. És clar que després hi ha tot un seguit de preus variables on tan ADP com Cor de les Valls incorporen tarifes molt superiors a la de les altres empreses, que a més ofereixen elements complementaris en les seves respectives propostes.

Sia com vulgui, la mesa de contractació haurà de calcular bé les mitjanes i mirar si més enllà de l’oferta de Cor de les Valls que evidentment s’haurà de declarar com a temerària, també alguna de les propostes fetes per ADP està en aquesta situació, el que situaria en risc de poder mantenir el servei per eliminació directament l’actual concessionària. “Segur que ho han mirat més que tot això”, han indicat fonts del sector, que han manifestat, però, la seva indignació pels preus establerts. “Difícilment es pot pagar els treballadors amb l’oferta presentada.”

En aquest sentit, han indicat les fonts consultades que l’administració -en aquest cas representada pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS)- haurà de mirar molt i molt bé la proposta realitzada per no tornar a caure amb vells errors i problemàtiques que han suposat més d’una denúncia per part dels empleats i, fins i tot, van obligar a una intervenció sindical i fins i tot que tot plegat arribés al Consell General en forma de preguntes a l’executiu.

Caldrà avaluar molt i molt bé la viabilitat de tot plegat per no córrer el risc d’una caiguda del servei amb el temps o, fins i tot, per què les ofertes presentades per ADP i ja no dir també la de Cor de les Valls comportarien un estalvi rotund per al SAAS, però farien créixer, i força, la nòmina del que hauria d’abonar la CASS per altres serveis més enllà del forfet general. I aquí és on, segons les fonts, estan molt expectants els altres aspirants al servei, que consideren, en tots dos casos, haver fet una oferta de qualitat, a preu de mercat i amb el suport i la robustesa de companyies estrangeres.

Comentaris (1)

Trending