Creu Roja queda fora del concurs pel transport sanitari que té oferta doble de l’actual adjudicatari

El SAAS, que espera resoldre el procés durant les properes sis setmanes, no admet l’oferta de l’ONG perquè com era de preveure no ha pogut acreditar activitat al registre de comerç

Rètol de la Creu Roja a la façana principal de la seva seu.
Rètol de la Creu Roja a la façana principal de la seva seu. CREU ROJA ANDORRANA

El serial al tomb del concurs pel transport sanitari assistit però no medicalitzat continua. I probablement continuarà dies. Fins i tot pot ser que més enllà de la resolució de la mesa de contractació que aquest divendres ha adoptat la primera decisió: deixar fora del procés l’oferta presentada per la Creu Roja Andorrana. Com era de preveure, l’ONG -que per alguna cosa és una ONG- no ha pogut acreditar activitat en el registre de comerç. 

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), convocant del procés, ha admès aquesta tarda que després de l’obertura dels sobres, s’ha hagut de deixar fora de joc la proposta de la Creu Roja. Semblava evident i fins i tot inconcebible que l’ONG pogués concórrer al concurs, encara que com va advertir el conseller socialdemòcrata Jordi Font aquest dijous s’havia modificat fa uns mesos el reglament de transport sanitari terrestre per mirar de fer unes equiparacions si més no estranyes. Però la maniobra no ha reeixit. Almenys no per ara, perquè no se sap si l’ONG pensa impugnar la decisió.

L’actual concessionari, Ambulàncies del Pirineu (ADP), gira al tomb de l’empresari canillenc Miquel Font, que d’una forma o altra també controla una altra de les ofertants: Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls

Aquest divendres hi havia l’obertura dels sobres, que és el primer pas posterior a la presentació d’ofertes. Aquesta fase de qualsevol concurs públic només serveix per validar que els aspirants a allò que escaigui -en aquest cas, a la concessió del transport sanitari- disposin de tota la paperassa necessària en regla. Per exemple, que no tinguin cap deute amb l’administració. O que estiguin legalment al dia. La mesa de contractació ha conclòs que que la Creu Roja no té registre de comerç i l’ha deixat fora. Ara caldrà veure l’evolució dels esdeveniments.

La idea del SAAS és poder resoldre el procés entre el que resta de juliol i el mes d’agost. No és una pretensió en va. És que durant el mes de setembre el nou concessionari s’hauria de fer càrrec ja del servei. I l’adjudicatari, a no ser que es declari desert el concurs, haurà de sortir d’entre les altres quatre propostes. Sí, quatre. Aquesta ha estat una de les sorpreses confirmades pel SAAS. Sobre la taula, a banda de la ja descartada oferta de la Creu Roja, n’hi ha quatre més: Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls SAU; Ambulàncies del Pirineu SLU; la UTE que formen Transports i prevencions sanitàries Carlemany SL, Ambulàncies Valira SL i Ivemon Ambulàncies Egara SL; i la també aliança empresarial constituïda per Servei d’Assistència Sanitària SL (SAS Ambulàncies ) i Servicios sociosanitarios generales (SSG) Spain SL.

Aquí ja hi juga l’estratègia. I l’aposta a per totes de l’actual concessionari, ADP, per mantenir el negoci. Una primera maniobra és participar al concurs amb dues societats diferents. En efecte. És de domini públic que ADP està constituïda al tomb de l’empresari canillenc Miquel Font. Però és que el mateix passa amb Cor de les Valls. Aquesta societat era coneguda comercialment com a SAV Ambulàncies. Durant anys, ADP i SAV Ambulàncies compartien serveis. Però en el darrer concurs, tota la concessió va anar a parar a ADP.

SAV va aturar l’activitat, però no va desaparèixer. Segons les fonts consultades, l’entorn de Miquel Font va acabar assumint el control societàriament de Cor de les Valls, que ara l’hauria fet aparèixer al concurs per tal d’aconseguir una rebaixa de preus i intentar, d’aquesta manera, poder mantenir el control del transport sanitari davant l’enuig d’altres competidors que fa temps que treballen per poder assumir la gestió del transport sanitari. Almenys la proposta de Cor de les Valls, segons totes les fonts consultades, seria la més baixa de les presentades. Segona tangent de la maniobra, fer abaixar el preu i deixar les ofertes més cares sense gaire opcions d'imposar-se perquè el preu compta el 60% del total de la puntuació.

Adjudicació directa?

Cal veure què passarà amb el transport sociosanitari que fa molts anys que assumeix la Creu Roja de forma directa i sense discussió. La intenció, encara expressada dimarts pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després d’una compareixença al Consell General era regularitzar la situació. A final d’any donar per conclosa la relació amb la Creu Roja i obrir un concurs també per aquest servei on poguessin participar les empreses que volguessin.

Jordi Font ha comparegut poc abans de l'inici d'una sessió al Consell General.

Relacionat

El PS troba “una aberració total” equiparar la Creu Roja a empreses privades de transport sanitari

La constatació que l’ONG no és una empresa pot fer variar el full de ruta. Més encara quan aquest dijous des de les files socialdemòcrates es considerava una “aberració” que la Creu Roja pogués participar en un procés de selecció d’empreses -el mateix dia, per exemple, que Andorran Banking donava 30.000 euros a l’organització mentre que els bancs segur que no posen cap facilitat a les empreses del sector si mai necessiten finançament- però deixava la porta oberta a què se li assignés directament algun servei concret. Per tant, també en aquest sentit caldrà estar expectants.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending