Els treballadors del transport sanitari formalitzen la denúncia contra la concessionària

La delegada de personal amb el suport de l’USd’A fa constar els incompliments de la nova empresa adjudicatària del servei davant Inspecció de Treball, que els propers dies rebrà encara més documentació

Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari accedint a la cotxera de l'hospital.
Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari accedint a la cotxera de l'hospital. Toni Solanelles

La delegada del personal d’Andorrana de Transport Sanitari, l’empresa concessionària del servei ‘delegat’ per part del SAAS juntament amb responsables de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) han formalitzat aquest dilluns davant el departament de Treball, en concret davant la inspecció laboral, la denúncia contra l’adjudicatària pels suposats incompliments laborals que estaria protagonitzant, molt especialment en relació amb la planificació de les jornades de treball.

La denúncia, que ja va ser anunciada la setmana passada i que la reunió de seguiment en presència de representants tant del SAAS com de la concessionària no va servir per frenar sinó més aviat el contrari, molt probablement haurà de ser complementada els propers dies. Per diversos motius. D’entrada, perquè el nivell de detall que se sol·licita en formalitzar l’escrit és molt elevat i, després, perquè analitzant la documentació dels contractes que ja aquest dilluns s’aportaven, els representants dels treballadors han advertit que s’haurien contractat treballadors sota fórmules dubtoses.

Una ambulància d'Andorra de Transports Sanitaris.

Relacionat

Mantes per als pacients i nòmines regularitzades però conveni en l’aire al transport sanitari

Així, s’haurien usat, presumptament, places d’ajudant d’ambulància per cobrir llocs de treball de tècnic de transport sanitari, dos feines, dos llocs laborals, que han recordat les fonts no tenen res a veure, entre altres coses perquè per a la segona ocupació es requereix una formació, unes titulacions, que el personal de la concessionària té. En tot cas, hi ha elements que s’han d’acabar d’analitzar. En tot cas, però, el que sí que s’ha denunciat és el descontrol en la planificació horària.

Una de les ambulàncies de l'empresa.

Relacionat

Els treballadors del transport sanitari demanen al SAAS que exerceixi un “control més acurat”

I les discriminacions que hi hauria entre els treballadors que ja formaven part de l’operadora quan Andorrana de Transport Sanitari es va fer càrrec de la concessió i els nous tècnics, molts dels quals arriben de fora. En aquest sentit, l’empresa ‘jugaria’ amb el nou personal com a comodí, creant una mena de doble vara de mesurar que els acords que la concessionària impedirien, atès que segons constava en el plec de bases, l’adjudicatària s’havia de subrogar en tot a les condicions que hi havia fins al moment de la seva assumpció del servei.

Andorrana de Transport Sanitari al·legaria, segons que han remarcat les fonts, que no era coneixedor de certes condicions, com aquelles que estableix l’acord que al seu dia van negociar els treballadors amb ADP

Andorrana de Transport Sanitari al·legaria, segons que han remarcat les fonts, que no era coneixedor de certes condicions, com aquelles que estableix l’acord que al seu dia van negociar els treballadors amb ADP com a pas endavant mentre no s’acabava de polir un conveni col·lectiu que està denunciat però que no deixa de ser vigent per allò que no està resolt via l’acord enunciat. La concessionària justificaria que el plec de bases no recollia aquell acord, extrem que és cert, però sí que va deixar clar el SAAS que el nou concessionari s’hauria de subrogar en tot a l’antiga adjudicatària. I li tocava a l’empresa, han assegurat les fonts, saber quines condicions hi havia sobre la taula.

Segons fonts properes als treballadors, el posicionament que ha anat mostrant la nova concessionària i els seus responsables, que tot sovint canvia en funció de qui és el representant en cada trobada, no hauria ajudat gens a una possible conciliació. A més, i encara que formalment és correcte, aquest dilluns mateix s’hauria comunicat l’acomiadament d’una treballadora per no haver superat el període de prova.

Amb un excel·lent currículum per a la feina a realitzar, era una de les persones més reivindicatives actualment. L’acomiadament és correcte. Però el seu contracte inicial també ha servit per donar algunes pistes d’anomalies en relació amb còmputs d’hores i incidències diverses. El personal i l’USd’A esperen que la denúncia a Treball, per poc que els inspectors s’hi posin, obligui també el SAAS a haver d’intervenir una forma més intensiva que no pas ho ha fet fins ara.

Comentaris (1)

Trending