Els treballadors del transport sanitari demanen al SAAS que exerceixi un “control més acurat”

El personal de la concessionària del servei ha fet arribar una carta al nou responsable d’Urgències per informar-lo de totes les deficiències que estan vivint

Una de les ambulàncies de l'empresa.
Una de les ambulàncies de l'empresa. Toni Solanelles

El personal d’Andorrana de Transport Sanitari, l’empresa concessionari del transport sanitari no medicalitzat, han fet arribar al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) una carta en què exposen totes les deficiències i incompliments que està protagonitzant l’empresa i on es demana que el SAAS, com a responsable últim del servei, faci un “control més acurat” de la situació. És en aquesta carta, dirigida al responsable d’Urgències, Jordi Samsó, que s’adverteix de la possible parada tècnica que es preveu fer durant la setmana vinent.

En la missiva s’explica que l’empresa adjudicatària del servei es va comprometre davant d’un saig el darrer dia d’agost, poc abans que comencés a operar, a respectar les condicions que fins llavors tenien els tècnics. I recorden que també el predecessor de Samsó i avui director assistencial de l’hospital, Marcos Gutiérrez, i el cap del SUM, Miguel Marín, van assegurar-los que farien respectar dites condicions. Amb tot, el personal d’Andorrana de Transport Sanitari alerta que qui més malparat en surt és el pacient.

En aquest sentit, i com en part ja ha avançat l’Altaveu, els treballadors exposen al responsable d’Urgències que “avui dia tenim mancances en el control i gestions del material fungible tant de les ambulàncies com de la base. No hi ha un control de l’estoc de material i és el mateix personal que ha estat portant el control i les demandes de material a l'empresa sense preocupació de part d’ells”. En aquest sentit, s’assegura que “tenim entès que no podem fer servir les mantes i talles d’urgències i que des de part del SUM se li va demanar que enviés un comunicat a tot el personal que encara no hem rebut”.

Ambulàncies de la concessionària en les immediacions de l'hospital.

Relacionat

La nova concessió del transport sanitari fa aigües per tots costats

Com que, per ara, tot plegat són decisions trameses per boca-orella, de moment “es continua agafant material, ja que el pacient no té culpa de la mala gestió de l'empresa. Estem al mes de novembre a Andorra i no creiem normal traslladar un pacient amb poca roba sense poder cobrir-lo i poder donar el servei amb condicions dignes per l’usuari”.

Els tècnics del transport sanitari també alerten que “els nous vehicles no estan adaptats pel transport amb incubadora i considerem de molt greu exposar el nounat a una incubadora que recolza a la llitera amb inclinació i va lligada amb cintes (no posem en dubte l'eficàcia de les cintes a l'hora de subjecció), però sí que estigui homologat en cas d'accident. Demanem que l’empresa ens faci als treballadors exempts de tota responsabilitat en cas de qualsevol problema amb l’ancoratge de la incubadora”.

ALTRES MANCANCES

Més enllà dels dèficits de material que afecten o poden afectar directament els pacients, el personal d’Andorrana de Transport Sanitari exposa mancances en relació amb les nòmines o les condicions generals. Es recorda, com ja ha publicat Altaveu, que no s’estan pagant les dietes que fins ara sí que es cobraven o que hi ha desquadrament en l’abonament d’hores extra i nocturnes. Suposadament, l’empresa hauria al·legat que es tracta d’errors a solucionar. Però la solució, per ara, no està arribant.

I quant a les condicions generals, i després de recordar el compromís dels responsables del SAAS a fer respectar allò que tenia el personal a l’arribada de l’actual concessionària, s’exposa, per exemple, que “la planificació no es presentada en el mateix format ni tampoc respecta la rotació de guàrdies, en l'últim quadrant s'ha imposat per obligació als personals guàrdies localitzables voluntàries” o que la “implantació del nou personal amb diferents condicions laborals a la resta de treballadors, sense cap període de formació i adaptació al nostre dia a dia. Considerem que un treballador nou ha de tenir un període de formació per tal de no carregar de doble feina al seu company”.

Comentaris

Trending