La nova concessió del transport sanitari fa aigües per tots costats

Els treballadors de la successora d’ADP preparen una aturada tècnica per la setmana que ve per fer evidents els constants incompliments que els afecten: des de suposats errors mal intencionats en la darrera nòmina a planificacions indegudes passant per mancança de material per als pacients

Ambulàncies de la concessionària en les immediacions de l'hospital.
Ambulàncies de la concessionària en les immediacions de l'hospital. Toni Solanelles

“D’escàndol.” Així qualifiquen alguns dels treballadors d’Andorrana de Transport Sanitari, la concessionària actual del servei del SAAS, la situació que s’està vivint en la successora d’ADP. Són tantes i de tant nivell les anomalies i els incompliments que l’empresa liderada per Ambulàncies Egara està protagonitzant que bona part de la plantilla està preparant una aturada tècnica per a la setmana que ve per fer visible el seu malestar i evidenciar davant el SAAS i el ministeri de Salut que el concessionari els està aixecant la camisa. A tots. A l’administració, la primera.

Les irregularitats són nombroses. Moltíssimes. I els errors no són pas no volguts. La darrera nòmina que han cobrat els treballadors presenten nombroses mancances. No s’han pagat els variables, com ara les dietes, i en general “no s’estan respectant les condicions laborals” ni s’està complint la subrogació a la qual el nou concessionari s’havia de sotmetre una vegada assumís el servei després de molts anys de gestió per part d’ADP. “Hi ha moltes incidències i totes són greus.” I no només afecten el personal. També als usuaris. Per exemple, els tècnics no disposen de mantes per als pacients.

Ambulàncies de la nova concesionària

Relacionat

El personal de transport sanitari esclata a un dia del canvi de concessionària

El memorial de greuges exposat per les diferents fonts consultades és molt extens. Quant al servei, per exemple, hi ha molts dubtes que s’estiguin cobrin totes les guàrdies localitzables exigides pel SAAS. Per tant, hi ha serveis que queden sense realitzar o que s’han de traslladar de data. Només per això, asseguren les fonts, l’administració ja hauria d’intervenir. Però hi ha un problema, un més, a afegir. Malgrat que el màxim responsable d’Ambulàncies Egara que es va reunir amb el ministeri i el SAAS just abans de posar en marxa la nova concessió i vistes ja les dificultats que sorgien, Àlex Garcia Gascón, es va comprometre a deixar al Principat un interlocutor oficial, aquest no existeix.

“És un escàndol.” “No s’estan respectant les condicions laborals.” “Hi ha moltes incidències i totes són greus.” Són alguns dels clams de persones que es mouen al tomb de la nova concessionària, una Andorrana de Transport Sanitari liderada per Ambulàncies Egara

Andorrana de Transport Sanitari s’havia de subrogar en tot respecte d’ADP. I la subrogació no hi és gairebé en res. Per exemple, es contracta personal sense haver realitzat les pràctiques necessàries. O al personal nou no se li respecten les condicions que haurien i se’ls fa servir de comodins. Sense horaris ni planificacions. Fins al punt que algun conductor ha acabat encadenant dotze hores hores de conducció seguides, fent 800 quilòmetres sense parar, amb el perill que això pot comportar.

Hi ha operaris que vist els incompliments que s’han anat detectant, de tota mena, han anul·lat tota aquella disponibilitat que havien ofert per poder cobrir eventuals necessitats. En molts casos, la resposta de la part empresarial són les amenaces, la pressió, les males maneres, les males formes que ja es van detectar just abans de posar en marxa un servei que, diuen els consultats, fa aigües per tots costats.

Tres de les noves ambulàncies circulant per l'avinguda Príncep Benlloch, just davant del ministeri de Salut.

Relacionat

Incompliments de la nova concessionària de transport sanitari tornen a generar queixes del personal

Davant la relació de fets, els treballadors -o el gros, de la plantilla, vaja- estarien enfocant dos fronts distints. D’una banda, ja han concertat una cita prèvia amb Inspecció de Treball. De l’altra, s’estan mirant d’organitzar per dur a terme una parada tècnica durant la setmana que ve. L’atur tindria per objectivar fer veure als responsables polítics el malestar que hi ha en el col·lectiu del transport sanitari que presta el servei concessionat pel SAAS. “Amb tots els incompliments que s’han dut a terme, el SAAS hauria d’actuar i el Govern, també.” En fi, que hi ha qui té clar si no ho tenia ja que s’ha sortit del foc per caure a les brases. O pitjor encara.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending