El personal de transport sanitari esclata a un dia del canvi de concessionària

Es plantegen una acció l’1 de setembre a l’inici de la guàrdia si no es mantenen les condicions laborals adquirides i el compromís d’igualtat de condicions pactat amb el ministeri de Salut

Ambulàncies de la nova concesionària
Ambulàncies de la nova concesionària

Els tècnics de transport sanitari es plantaran a partir de l’1 de setembre, data prevista per fer el canvi d’adjudicatària del transport sanitari assistit no medicalitzat. Així ho ha anunciat el col·lectiu a través d’una carta  en què exposen com a motius el fet de no haver-se respectat els drets adquirits, la planificació incorrecta i no rebuda amb 7 dies d'antelació, la imposició de les guàrdies localitzables, les amenaces i coaccions rebudes i la falta de formació als treballadors com a motius que els han portat a prendre aquesta decisió.

El canvi de concessionària de transport sanitari assistit no medicalitzat viu un moment convuls i és que els treballadors han informat, a través d’un comunicat, que “el dia 1 de setembre del 2022, el conjunt de treballadors, de manera unitària, es presentarà a les 8 del matí a l’inici de la guàrdia corresponent, però no durà a terme el començament del servei”. A més, afegeixen “perquè el servei funcioni amb normalitat i ningú es vegi afectat, exigim es mantinguin les condicions laborals adquirides fins avui en dia, a més a més, que es dugui a terme el compromís per la nostra igualtat de condicions amb el qual es va comprometre el ministre de sanitat anterior i actual”.

Un vehicle d'Ambulàncies Valira estacionada davant l'edifici de Govern.

Relacionat

El canvi de concessionari en el transport sanitari arriba ple de dubtes i malestar

Una situació a la qual arriben per diferents motius i que també exposen en l’escrit. El primer d’ells és que “no s'han respectat els drets adquirits en l'empresa Ambulàncies del Pirineu (ADP) com diu l’article 12 de la Llei de Relacions Laborals”, així com que la planificació és “incorrecta i no ha estat rebuda amb 7 dies d'antelació”; de fet, des del sindicat s’apunta que “no poden fer 24 hores perquè no són treballadors del Servei d’Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ni de Creu Roja” i, “si es mira la llei, no podrien fer les 12, si no haurien de fer 10, però es va arribar a l’acord amb l’anterior empresa i inspecció de treball ho va acceptar”.

“El conjunt de tècnics restem a la disposició del país, del SAAS i del ministeri de Sanitat per continuar donant el servei als usuaris com hem fet fins ara, però sense permetre aquestes irregularitats per part d’aquesta empresa adjudicatària ni cap entitat que vulgui perjudicar amb la nostra dignitat com a persones i professionals”

Entre els altres arguments que exposen hi ha “la imposició de les guàrdies localitzables essent aquestes de caràcter voluntari” que, com ha especificat la patronal sindical, “es va modificar l’article per a ells”; “les reiterades amenaces i coaccions” i “la falta de formació als treballadors, per part de la nova empresa, de vehicles i material sanitari”.

Davant de la situació, des del sindicat han avançat que és que aniran a inspecció de treball per fer les corresponents denúncies. Tot i això, ha volgut recalcar que el país no quedarà sense assistència a les urgències, ja que, com està establert, “aquesta tipologia de serveis està garantida per bombers i el SUM”.

Finalment, indiquen que “el conjunt de tècnics restem a la disposició del país, del SAAS i del ministeri de Sanitat per continuar donant el servei als usuaris com hem fet fins ara, però sense permetre aquestes irregularitats per part d’aquesta empresa adjudicatària ni cap entitat que vulgui perjudicar amb la nostra dignitat com a persones i professionals”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending