El canvi de concessionari en el transport sanitari arriba ple de dubtes i malestar

El nou adjudicatari del servei encara no ha fet arribar la planificació laboral ni ha mostrat els nous vehicles i el nou material als tècnics que ha de subrogar, que en la majoria de casos s’han negat a signar la incorporació a Ambulàncies Valira

Un vehicle d'Ambulàncies Valira estacionada davant l'edifici de Govern.
Un vehicle d'Ambulàncies Valira estacionada davant l'edifici de Govern. Toni Solanelles

Els canvis en el transport sanitari arriben carregats de dubtes i de mala maror. Fins al punt que alguns comportaments del nou concessionari, o d’alguns dels seus integrants, podria acabar sent denunciats. Els professionals del sector, fins ara a Ambulàncies del Pirineu (ADP), encara no han rebut del concessionari nou la planificació laboral propers i tampoc no han tingut cap mena de formació ni relacionada amb els nous vehicles ni amb el nou instrumental que per contracte havia d’aportar l’adjudicatari.

Tal com establia el plec de bases, el concessionari s’havia de quedar els 25 tècnics amb què oficialment treballava ADP -encara que l’empresa que ha estat fent-se càrrec del transport sanitari fins ara tenia fins a prop d’una quarantena de professionals, encara que alguns a temps parcial-. Fa setmanes hi va haver una reunió entre responsables de la nova adjudicatària, la UTE Transports i Prevencions Sanitàries, i representants del personal. Ja llavors hi va haver diferències notables.

Un vehicle d'Ambulàncies Valira davant de l'accés a l'hospital.

Relacionat

Pugna oberta dels tècnics del transport sanitari per millorar condicions amb la nova concessionària

De fet, fonamentalment els qui van portar la veu cantant per part de la que havia de ser la futura concessionària van ser responsables de la societat catalana Ambulàncies Egara, que fa part de la UTE juntament amb la seva filial al Principat, Ambulàncies Valira, i la també local Ambulàncies Carlemany. Segons fonts sindicals, el posicionament mostrat llavors ja no va ser l’adequat i, a més, els responsables empresarials van descobrir que certs mecanismes laborals que pretenien aplicar no estaven previstos en la legislació andorrana, amb la qual cosa les seves previsions pressupostàries es veien clarament superades.

LA CARTA

La nova operadora s’hauria de fer càrrec del servei a partir de la setmana que ve, en concret de dijous, 1 de setembre. Els darrers dies, almenys des d’Ambulàncies Valira, s’hauria contactat amb els tècnics d’ADP per fer el procés de comunicació de la subrogació. I aquí ha començat un altre front de mala maror. La majoria dels operaris citats es van negar, sota recomanació sindical, a signar res abans no es revisés la documentació lliurada l’assessor jurídic.

Una part dels operaris fins ara a ADP passarien a formar part de la plantilla d’Ambulàncies Valira i, una altra, d’Ambulàncies Carlemany

Aquesta posicionament dels treballadors no hauria agradat els representants empresarials que van respondre, al seu torn, negant-se a lliurar la nova uniformitat dels treballadors i advertint que la no signatura de la comunicació podria tenir conseqüències. Per ara, segons les fonts sindicals, s’ha optat per explicar públicament la situació, però no es descarta formalitzar denúncies per assetjament.

Segons el que s’hauria explicat als tècnics que cal subrogar, una part dels operaris passarien a formar part de la plantilla d’Ambulàncies Valira i, una altra, d’Ambulàncies Carlemany. Aquesta situació no s’acaba d’entendre atès que legalment aixeca dubtes. Es creu que les societats que van concórrer al concurs sota una UTE hauria d’haver constituït una nova societat que fos la que formalment contractés per subrogació els tècnics.

Ambulàncies de la nova concesionària

Relacionat

Arriben les ambulàncies de la nova concessionària de transport sanitari

El document que haurien lliurat els representants d’Ambulàncies Valira -les fonts sindicals consultades han assegurat no tenir constància si Ambulàncies Carlemany ha procedit de la mateixa manera o ja no ha gosat traslladar cap documentació- recorda que s’assumeix la prestació del servei de transport sanitari assistit no medicalitzat intern entre centres sanitaris i sociosanitaris i del transport assistit no medicalitzat extern del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

I el que aixeca molts i molts dubtes és una frase que inclou el document on s’informa al treballador que “quedarà vostè integrat a la mencionada companyia, la qual reconeixerà i respectarà els drets que fins la data tingui vostè adquirits en aquesta, i específicament l’antiguitat laboral”. El document està redactat d’una forma molt deficient. Però els treballadors intueixen que es podria arribar a entendre que es refereix als drets i l’antiguitat que tinguin a Ambulàncies Valira que, òbviament, són zero.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending