Els sanitaris reclamen respecte a la lliure tria de vacunar-se i eines per garantir la salut pública

Metges, infermers i tècnics auxiliars recorden que són molts pocs els professionals contraris a inocular-se contra la Covid i avisen que estan “extenuats” i hi ha “molt desgast”

SFGA

Els sanitaris -metges, infermers i tècnics auxiliars- demanen a les institucions i a la ciutadania que es respecti la lliure elecció i el dret a decidir si es volen vacunar o no ho volen fer. Això va acompanyat, però, amb el recordatori que és una minoria molt minoritària de professionals que, almenys ara per ara, s’oposen a ser inoculats contra el coronavirus. Alhora, també demanen els mitjans necessaris per garantir la salut pública en la seva extensió i adverteixen que entre els sanitaris hi ha “molt desgast”.

L’advertència llançada pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, respecte la “irresponsabilitat” d’alguns professionals de la salut -en un sentit ampli- de no vacunar-se no ha passat per alt. Reconeixen els sanitaris consultats que les paraules del titular de Salut han estat comentades en nombrosos grups de treball i col·lectius professionals. La recepció de les declaracions de Martínez Benazet ha estat diferent segons qui les ha entomat i, en general, segons les fonts, hi ha tres ‘grups’ de reaccions.

El ministre de Salut el dia que es va anar a vacunar, just després de rebre la injecció.

Relacionat

Advertència als sanitaris: o es vacuna qui tracti amb persones vulnerables o s’adoptaran mesures

Així, d’una banda hi hauria aquells que pensen que el ministre “ha sigut clar”. També hi ha qui creu que Martínez Benazet “té raó però hauria pogut triar un discurs més suau”. Finalment també hi ha aquells que consideren que el responsable ministerial “no és ningú per obligar”. En aquest darrer sentit, els professionals consultats expliquen que el fet que des del primer moment s’hagués de posar per escrit qui pensava vacunar-se i qui no ho volia fer ja era una mesura per tenir controlat el personal davant possibles accions.

En general s’admet que queda per sobre el bé col·lectiu de la salut pública a una decisió individual i que, en algun cas concret i excepcional, es podria entendre alguna reubicació laboral

La majoria dels consultats esperen que no s’hagin d’adoptar mesures extremes i confien que es trobi un equilibri entre la lliure elecció de vacunar-se i el fet de garantir la salut dels pacients. En aquest sentit, admeten que queda per sobre el bé col·lectiu de la salut pública a una decisió individual i que, en algun cas concret i excepcional, es podria entendre alguna reubicació laboral. Però en cap cas aquest hauria de ser una manera de fer que s’imposi.

En general, els sanitaris consultats recorden que són pocs els professionals que no volen vacunar-se perquè la immensa majoria és conscient de la seva responsabilitat. No obstant això han advertit que estan “extenuats” i que hi ha “molt desgast”, que la pandèmia està passant factura i que la gestió de la mateixa, en general, no està sent la que caldria esperar. I si ho concreten en els actors que han de gestionar o gestionen la crisi al Principat -no només o no necessàriament polítics, sinó tècnics- es creu que hi ha “massa incompetents o poc competents en llocs clau o de responsabilitat. Això porta a que alguns no donen la talla”. I tot plegat sense oblidar que que “sempre hi ha qui té interessos particulars” que “no sempre coincideixen, òbviament, amb l’interès general”.

Comentaris (13)

Trending