Advertència als sanitaris: o es vacuna qui tracti amb persones vulnerables o s’adoptaran mesures

Martínez Benazet considera que és “una irresponsabilitat no vacunar-se” en anunciar que un professional de la infermeria i un altre de la nutrició han donat positiu i en explicar que el darrer brot a l’hospital té com a origen un pacient que es va negar a rebre el vaccí anti-Covid

El ministre de Salut el dia que es va anar a vacunar, just després de rebre la injecció.
El ministre de Salut el dia que es va anar a vacunar, just després de rebre la injecció. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha estat molt dur i contundent aquest dilluns en relació als professionals de tots els sectors que atenent persones vulnerables: “És una irresponsabilitat no vacunar-se quan estàs davant d’una persona fràgil.” El responsable governamental ha assegurat que es comença a plantejar l’adopció de mesures davant aquells sanitaris que no vulguin inocular-se. I rebaixant una mica el to inicial ha matisat que es poden acordar reubicacions laborals per ‘retirar’ de llocs especialment sensibles aquells professionals no vacunats.

El ministre ha deixat clar que una cosa és aquell professional que no es vol vacunar per voluntat pròpia i, una altra, aquell que té serologia positiva o algun tipus de patologia que impedeix la seva inoculació. Més enllà d’això “apel·lo a la responsabilitat” d’aquests professionals perquè s’immunitzin artificialment si no ho han fet per la via natural. Martínez Benazet ha fet aquestes explicacions després d’explicar que hi ha hagut dos professionals de l’àmbit sanitari, una infermera de l’UCI i una experta en nutrició, que han resultat recentment contagiades.

Martínez Benazet: “És una irresponsabilitat no vacunar-se quan estàs davant d’una persona fràgil; apel·lo a la seva responsabilitat (la dels sanitaris)”

El titular de Salut ha explicat que els contagis s’han produït fora del SAAS, en el marc de les interaccions socials que aquestes persones puguin fer en l’àmbit privat. Però el que és clar és que no s’havien vacunat per voluntat pròpia. Martínez Benazet ha explicat que hi ha hagut un sanitari reinfectat, però que com diu la literatura, en estar immunitzat del primer cop, els símptomes han estat molt minsos. “Ha tingut un quadre molt lleu; com un constipat”, ha afirmat el ministre.

El responsable de la cartera de Salut, que semblava indicar en un primer moment que es podria plantejar l’obligatorietat de la vacuna per als sanitaris, ha matisat que les mesures que es podrien adoptar serien “veure com ubiquem els sanitaris”, donant a entendre un possible canvi de lloc de treball en funció del fet d’estar immunitzat o no, o plantejar “tests d’antígens diaris i veure què fem exactament, qui finança el test” si l’administració ja posa els mitjans (vacuna) per resoldre la qüestió i hi ha decisions voluntàries que no permeten arribar a la immunització artificial.

Martínez Benazet ha explicat que aquelles persones d’una fase de la campanya de vacunació que pel motiu que sigui no s’han inoculat, tenen una certa preferència en la fase següent i que, per tant, només que s’obri una nova “finestra” de vacunació, perquè ara mateix no es disposa de vaccí, els sanitaris que no s’hagin vacunat però ho vulguin i estiguin en disposició de poder-ho fer podrien ser els primers en ser injectats.

El ministre, per exemplificar la importància de la vacunació, ha informat que el darrer brot detectat a l’hospital té el seu origen en un pacient que no es va voler vacunar i en un familiar d’aquest, que l’hauria anat a veure, i que tampoc no hauria rebut el vaccí anti-Covid. Martínez Benazet ha explicat que més enllà dels quatre casos de Covid que es van informar durant divendres i dissabte que s’havien detectat a les ales de cirurgia i medicina interna de l’hospital, no hi ha hagut cap altre ensurt i la situació està estable.

Comentaris (28)

Trending