Salut tem que la ciutadania refusi les vacunes d’AstraZeneca

El vaccí d’Oxford no protegeix, almenys, contra la variant sud-africana del coronavirus

La vacuna d'AstraZeneca i Oxford està homologada però no 'cobreix' algunes variants.
La vacuna d'AstraZeneca i Oxford està homologada però no 'cobreix' algunes variants. ARXIU

Encara que de portes en fora es miri de mostrar normalitat, la gestió de les vacunes és un maldecap dels bons a Govern. És clar que les coses no estan anant com es desitjaria per molt que encara aquest dimecres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, manifestés novament que es mantenen els objectius de tenir la major part de la població immunitzada a l’estiu. Ara, la darrera preocupació és que hi hagi una part significativa de la població que refusi les vacunes d’AstraZeneca donat que el vaccí d’Oxford no està sent efectiu almenys davant la variant sud-africana del coronavirus.

La vacuna d’AstraZeneca i Oxford és la única que té assegurada la seva arribada al Principat. Una arribada que, en principi, sí o sí, serà durant el primer trimestre d’aquest any. És a dir, en el proper mes i mig hi hauria d’haver un abastiment important d’aquest vaccí que és el més similar, quant al funcionament, a les vacunes de ‘tota la vida’. Andorra forma part del projecte Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i és a través d’aquest canal que el Principat rebrà dosis contra la Covid. Per aquesta via el Govern en té 26.400 de compromeses… i pagades.

Però és de domini públic que almenys contra la variant sud-africana de la Covid la vacuna que s’ha estudiat el laboratoris anglesos no rutlla. Cert que aquesta soca del coronavirus no s’ha detectat al Principat -els estudis de les aigües residuals evidencien que la variant majoritària és la de Wuhan (65%) i que la resta ja és britànica (35%)-, però també sembla evident que això pot generar incertesa i inseguretat entre la ciutadania i que quan arribi el moment hi hagi una part de la població que refusi el profilàctic d’aquesta casa més encara si s’evidencia l’efecte positiu que, almenys per ara, semblen tenir les vacunes de Pfizer.

Un vial del vaccí d'AstraZeneca.

Relacionat

L'homologació del vaccí d'AstraZeneca per l'OMS agilitza la seva arribada a Andorra

Les fonts properes al ministeri de Salut consultades han admès que hi ha preocupació. De fet, la gestió de les vacunes -que no té res a veure amb la campanya de vacunació, una vegada les dosis són al país s’estan administrant amb normalitat- està sent un important maldecap. Diferents sectors econòmics, agents empresarials, han manifestat al Govern el seu malestar per no haver adoptat una estratègia diferent (Mònaco va adquirir vacunes directament a les farmacèutiques abans que la UE dictés que calia fer una aliança conjunta) i haver estat un referent a Europa davant la petitesa del Principat.

Però no ha estat el cas i ara quan el ministre de Salut és preguntat per l’arribada de vacunes, sia via Espanya o via França, siguin de Pfizer o de Moderna, o dels altres laboratoris que estan acabant de desenvolupar vaccins contra la Covid, les respostes cada vegada són més evasives, sense que hi hagi en cap cas un calendari clar.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending